»Krofi, pečeni v pečici, so v nasprotju z ocvrtimi nemastni, a prav tako mehki in izjemno slastni. Bistvena razlika je v tem, da so od zunaj lepo hrustljavi. Midve jih radi delava namesto običajnih krofov, saj ne marava mastne hrane, poleg tega pa jih brez slabe vesti lahko pojeva več,« pravita. Ker sta veganki, so takšni tudi njuni krofi.
NASVET
Če želite, da marmelada ostane v krofih, uporabite marmelado za peko z več sladkorja, ki je trdnejša, lahko pa jih polnite tudi, ko so že pečeni, tako kot klasične krofe. Uporabite lahko tudi čokoladen, vaniljev ali kak drug nadev.
Sestavine za 14 krofov
40 g svežega kvasa (ali približno 15 g suhega)
1 žlička rjavega sladkorja
700 g moke
400 ml riževega mleka
25 g kokosovega olja
25 g kokosovega sladkorja
ščepec soli
marmelada za nadev
Priprava
1. Najprej pripravimo kvasec: zmešamo kvas, 6 žlic mlačne vode, 1 žlico moke in 1 žličko rjavega sladkorja ter damo za 15 minut na toplo, da naraste.
2. Moko damo v skledo in na sredini naredimo vdolbino. Po robu posujemo sol.
3. V vdolbino damo pripravljen kvasec, mlačno riževo mleko, kokosovo olje in kokosov sladkor ter dobro pregnetemo.
4. Pokrijemo in pustimo na toplem 30 minut, da vzhaja.
5. Testo razdelimo na približno 14 delov, vsakega oblikujemo v krog, na sredino damo marmelado in dobro zapremo ter oblikujemo v krof.
6. Krofe damo na pekač in pečemo na 180 °C približno 30 minut.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 7, 14. 02. 2023.