Nasveti

Pust ni samo za otroke: Zabava divjih žensk

Lara Jelen
15. 2. 2023, 11.00
Deli članek:

Če kdaj, je zdaj popoln čas, da organiziramo zabavo divjih žensk, kot jo predlagata ustvarjalki Jasmina Ferček in Tjaša Bavcon, avtorici knjige Moč tekstila.

Kristjan Jarni
Obiskovalke galerije so izdelale svoje tekstilne kose, se z njimi odele in se postavile pred fotografsko kamero.

Mimogrede lahko seveda naredimo tudi pustne kostume za najmlajše. V družbi bo tovrstno ustvarjanje še zabavnejše. Prihranili bomo denar in pridobili lepe spomine.

Knjiga Moč tekstila je eden boljših ustvarjalnih priročnikov, kar smo jih prebrali. Je vabljiva, predstavi nam dobrodejne učinke ustvarjanja in nas navdihne, da začnemo tudi sami delati z rokami. »Zavedajte se, da so tekstilna ročna dela veliko več kot le 'razvedrilo za gospodinje'. Zaradi nekaterih specifičnih značilnosti so povzdignjena nad preostalo rokodelstvo, ko govorimo o dobrobiti in zdravju. So pomemben način izražanja in komunikacije, spodbujajo ustvarjalnost, zaradi ritmične in tipne narave sproščajo, pomirjajo, ustvarjajo stanja, ki so podobna meditaciji. Razveseljujejo, prijetno vznemirjajo, motivirajo, angažirajo. Pripomorejo k pomnjenju in učenju različnih znanj ter veščin. Mnoge tehnike so prenosljive in se jih lahko izvaja kjerkoli in kadarkoli (avtobus, čakalnica, bolnica ...). Vsakdo lahko najde nekaj zase glede na svoje zmožnosti, raven zdravja, razpoloženje, interese in prosti čas, ki ga ima na razpolago,« piše Jasmina Ferček, tekstilna umetnica in umetnostna terapevtka. Njena knjiga ni namenjena učenju tekstilnih spretnosti, vezenju, kvačkanju in pletenju, tega se lahko priučite iz drugih knjig ali videoposnetkov, pravi. V tem priročniku boste našli dobrodejne vaje s tekstilom, kot je denimo pletenje dnevnika. A vaje s tekstilom so dobrodejne le, če so zagotovljeni vsaj trije pogoji, poudarja: da ste se za te aktivnosti odločili prostovoljno, da je aktivnost prostočasna in da vas tekstilno ročno delo zanima ali veseli.

No, ena vaja, zabava divjih žensk, pa se nam je zdela kot nalašč za pustni čas, ki je že sam po sebi poseben, zabaven in nas spodbuja k preobrazbi za en dan.

Tjaša Bavcon
Z lastnoročno ustvarjenim pustnim kostumom lahko izrazimo sebe, svoje počutje, svojo moč ali vse tisto, kar si želimo biti, pa nam v vsakdanu tega primanjkuje.

Enkratna priložnost

»Zberite svoje krdelo in si priredite ustvarjalno zabavo. Ponuja se vam priložnost, da izživite svojo divjost, karkoli to pomeni za vas. V varnem in sprejemajočem okolju je to lahko sprehod v dežju, pripovedovanje intimnih zgodb, zrenje v zvezdnato nebo, ples v gozdu ali povsem običajno popoldansko druženje s prijateljicami ob kavi. V vse to boste dodali nekaj divjega tekstila, ki si ga boste ob tej priložnosti navesili nase.«

Ustvarjanje s tehniko pletenja na roke in tkanja

Z družbo se dogovorite, kakšne pustne kostume boste ustvarili. Morda zgolj kot predlog: izdelate lahko ogrinjala ali kožuhe, bodisi z improviziranim tkanjem bodisi s pletenjem na roke. »Idealno je, če v skupini zna kdo tkati. Če take osebe ni, si pomagajte z demonstracijami na spletu. Enako velja za tehniko pletenja na roke. Za tkanje si izdelajte preproste statve. Na lesen okvir, ki si ga lahko sami zbijete iz letvic, zabijte žebljičke na 2 cm razdalje. Zabijte jih le na zgornjo in spodnjo stranico okvirja, ki merita 70 cm. Z vrvico povežite prvi zgornji žebelj s prvim spodnjim žebljem, nato drugi spodnji žebelj z drugim zgornjim žebljem in tako naprej, dokler ni vrvica na okvirju vertikalno vzporedno napeta po celotni dolžini. To je vaša tkalska osnova, na katero boste zatkali prejo.

Tjaša Bavcon
Lahko pa se ob izdelavi preprosto zgolj zabavamo.

Tke se tako, da z efektno prejo izmenično potujete nad in pod napeto vrvico, v naslednji vrstici pa ravno obratno. Da bo tkanina čvrstejša, pretkano prejo pomaknite z glavnikom proti spodnjemu robu okvirja. To naredite vsakokrat, ko zatkete novo vrstico. Ko ima tkanina dimenzije, ki ste jih želeli, snemite vrvico z žebljičkov in zaključite zadnjo vrstico efektne preje, da se tkanina ne bo začela parati.«

Tjaša Bavcon
Knjiga Moč tekstila je izšla pri založbi Vida.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 7, 14. 02. 2023.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste