Piščančji zrezki, panirani v koruznih kosmičih
ČAS PRIPRAVE: 30 minut
KOLIČINA: za 4 osebe
Sestavine
- 800 g filejev piščančjih prsi
- 1 navadni jogurt
- 1 jajce
- 1 strok česna
- kurkuma ali čili
- 1 žlica medu
- koruzni kosmiči
Priprava
1. Meso narežite na zrezke, začinite jih s soljo in poprom.
2. V skledi zmešajte jogurt, jajce, strt česen in začimbe po okusu ter dodajte žlico medu. Na koncu na rahlo začinite s soljo in poprom.
3. Meso položite v jogurtovo marinado in dajte v hladilnik za vsaj 30 minut.
4. V skledi pripravite zdrobljene koruzne kosmiče. V njih povaljajte zrezke in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.
5. Zrezke pecite v ogreti pečici na 160 °C, dokler ne postanejo zlatorjavi. Še hitreje pa bo, če jih spečete v ponvi na malo olja. V tem primeru bodo pripravljeni v približno 10 minutah.
Pire iz zelene
Medtem ko se meso marinira v hladilniku, pripravite pire iz zelene.
Sestavine
- 1 čebula
- 1 gomolj zelene
- 2 žlici masla
- sol
- sveže mlet poper
- 2 ščepa zdrobljene kumine
- vejica timijana
- 2 stroka česna
- 2 žlički dijonske gorčice
- limonin sok po okusu
Priprava
Čebulo olupite in na drobno sesekljajte. Očiščeno zeleno narežite na kocke. V ponvi na maslu prepražite čebulo in ji dodajte sesekljano zeleno. Na hitro prepražite do zlatorjave barve. Začinite s soljo in poprom, dodajte kumino, timijan, na drobno sesekljan česen in gorčico. Dobro premešajte in zalijte z vročo vodo, da pokrijete zelenjavo, ter skuhajte do mehkega. Odcedite, a vode ne zavrzite. Zeleno zmečkajte v gladek pire, če je pregost, mu dodajte vodo od kuhane zelene. Začinite s soljo, poprom in limoninim sokom.
Pečeni sendviči s sirom, šunko in paradižnikom
ČAS PRIPRAVE: 25 minut
KOLIČINA: za 4 osebe
Sestavine
- 250 g sira (gavda)
- 250 g paradižnika
- 2 žlici olja
- 500 g opečenca
- 100 g majoneze (ali kisle smetane)
- 200 g rezin šunke
- 200 g kečapa
- pest sončničnih semen
- sol
- mlet poper
- peteršilj za okras
Priprava
1. Sir na grobo naribajte, paradižnik narežite na rezine. Pekač z višjim robom namažite z oljem in nanj razporedite polovico opečenca.
2. Opečenec v pekaču namažite z majonezo ali kislo smetano, na vrh položite polovico šunke, premažite s kečapom, dodajte polovico paradižnika in potresite s sirom.
3. Na sir položite preostali opečenec, ga ponovno premažite z majonezo, položite preostalo šunko in paradižnik, posujte s sirom, sončničnimi semeni, soljo ter poprom.
4. Pecite v pečici pri 180 °C približno 20 minut, da se zlatorjavo zapeče. Ko se ohladi, narežite na porcije in okrasite s peteršiljem.
Zeljna enolončnica
ČAS PRIPRAVE: 30 minut
KOLIČINA: za 4 osebe
Sestavine
- 1 domača prekajena klobasa
- sol
- mlet črni poper
- zdrobljena kumina
- 2 lovorova lista
- ščepec mletega čilija
- 2 žlici mlete sladke paprike
- 1 l zelenjavne juhe
- 200 g krompirja
- 200 g kislega zelja
- 100 ml paradižnikove mezge
Priprava
1. V ponvi prepražite klobaso, narezano na kocke. Začinite s soljo in poprom, dodajte kumino, lovorov list, čili, mleto papriko in na kratko prepražite. Prilijte juho in zavrite.
2. Dodajte na kocke narezan krompir in kislo zelje ter kuhajte, dokler se vse skupaj ne zmehča. Na koncu po želji dodajte malo paradižnikove mezge in postrezite s kruhom.
NAMIG
Ljubitelji jote boste v tem receptu pogrešali fižol. Brez zadržkov si ga dodajte v jed. Da se kuhanje ne bo preveč podaljšalo, uporabite kar tistega iz konzerve.
Fritata s slanino in čebulo
ČAS PRIPRAVE:
KOLIČINA: za 2–4 osebe
Sestavine
- 2 krompirja
- sol po okusu
- ¼ šopka peteršilja
- 1 majhna rdeča čebula
- ½ žlice rastlinskega olja
- 6 rezin slanine
- 2 mladi čebuli
- 8 jajc
- mleti poper po okusu
- 60 g sira čedar
Priprava
1. Krompir skuhajte, odcedite, ohladite, nato olupite in narežite. Sesekljajte peteršilj. Olupite in sesekljajte čebulo.
2. Na vročem olju nekaj minut pražite sesekljano čebulo, da postane zlatorjava, nato dodajte na tretjine narezano slanino in jo popecite. Dodajte spomladansko čebulo in jo na kratko prepražite.
3. Medtem v skledi stepite jajca ter jih rahlo posolite in popoprajte. Nato slanini dodajte krompir in peteršilj. Vlijte jajca in po 2 minutah enakomerno potresite z naribanim sirom. Nato približno 15 minut pecite v predhodno ogreti pečici na 200 °C, da se zlatorjavo zapeče. Pripravljeno fritato postrezite na primer z zelenjavno solato.
Še več okusnih receptov boste našli v reviji Jana, št. 3, 17. 01. 2023.