Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine:4 artičoke, 200 ml jušne osnove ali vode, 50 g krušnih drobtin, 2 stroka česna, žlička soli, šopek svežega peteršilja in timijana, 1 limona; za posip:50 g krušnih
drobtin, 50 g trdega naribanega sira, tri žlice oljčnega olja.
Priprava:Artičoke očistimo ter jim odstranimo trše zunanje liste, odrežemo vrh ostrih listov in pecelj. Glavice namočimo v skledi z vodo in limoninim sokom, da ne potemnijo. Pripravimo nadev iz mešanice nasekljanega česna in peteršilja ter drobtinic. Liste artičok razmaknemo in mednje z žličko dodamo nadev. Nato artičoke naložimo v posodo in prilijemo jušno osnovo. Kuhamo jih 30 minut na zmernem ognju v pokriti posodi. Preden jih postrežemo kot toplo predjed ali prilogo, jih potresemo z mešanico krušnih drobtin, sira in oljčnega olja. Za 10 minut jih damo v vročopečico, da se na površini naredi skorjica.
Več v Zarji št. 15, 10.4. 2018