Nasveti

Intervalna dieta z osmimi superživili

(jk)
23. 1. 2018, 06.00
Deli članek:

Pozen zajtrk, zgodnja večerja – to je osnova intervalne diete, ki s prehranjevanjem, prilagojenim bioritmu, zagotavlja izgubo kilogramov.

Revija Zarja

Več manjših obrokov, porazdeljenih čez ves dan, je bilo za prehranske strokovnjake dolgo najuspešnejša shujševalna formula. Diete so seveda specifične, a večina je temeljila na omejenosti količine obroka, medtem ko je bil časovni vidik hranjenja nekoliko zanemarjen oziroma poenostavljen. Ameriška raziskava, ki so jo opravili v Beltsvillu, v tamkajšnjem Centru za nutricionistične raziskave (Nutrition Research Centers), ta pogled spreminja, saj je pokazala, da prav časovni vidik zelo pomembno vpliva na uspešnost diete. Testne osebe so zaužile enako količino kalorij, vendar eni v točno določenem časovnem okviru, drugi enakomerno razporejeno čez ves dan, izguba kilogramov pa ni bila enaka. Prva skupina, torej tista, ki je jedla v točno določenem časovnem okviru, je porabila več zalog maščob kot tisti, ki so svoje obroke jedli skozi ves dan.

Učinki intervalne diete

Nova formula se glasi: pozen zajtrk in zgodnja večerja sta najučinkovitejši način hujšanja. Osemurna dieta temelji na spoznanju, da tisti, ki dnevno količino kalorij zaužijejo v razponu osmih ur, preostalih 16 ur pa energijo le še porabljajo, najučinkoviteje izgubljajo odvečne kilograme. Izkušnje kažejo, da tudi do 5 kg na teden! V tem sicer kratkem osemurnem časovnem okviru pa je dovoljeno jesti pravzaprav skoraj vse in kolikor želite.

Pred zajtrkom v gibanje

Če se želite znebiti odvečne telesne teže, je pomembno, kaj zaužijete ob katerem času. Zjutraj je tako čas za kavo, čaj ali smuti, predvsem pa tudi – za 8 minut športa. Gibanje naj bo intenzivno (hitra hoja, skakanje s kolebnico, dviganje trupa v ležečem položaju ipd.), kajti prav to najbolj požene presnovo.

Zajtrk ne sme biti preobilen, kajti zjutraj si prebujeno telo želi predvsem delovati, kar z drugimi besedami pomeni – v telesu se zažene proces izgorevanje energije. Če mu z energijo ne postrežemo pri zajtrku, bo telo črpalo iz lastnih zalog. Namesto obilnega zajtrka torej aktivno športno razgibavanje in šele okoli 11. uri pride na vrsto prvi izdatnejši obrok.

Sicer pa je v časovnem okviru osmih ur načeloma dovoljeno jesti po lastnih željah. Ta trditev zahteva premislek, saj se le sliši preprosto – zagotovo to pravilo zahteva dobro organiziranost. Vsak posameznik mora osemurni interval prehranjevanja čim bolje vgraditi v svoj vsakdanji slog življenja. Tisti, ki začenjate svoj dan zgodaj, boste morda prvi obrok zaužili ob 9. uri, povečerjali pa boste ob 17. Za tiste z daljšim delovnim časom je bolje, če pozajtrkujete ob 11. uri, svoje osemurno prehranjevalno okno pa boste zaprli z večerjo ob 19. 

Več v Zarji št. 4, 23.1.2018

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste