Če pripravljate večerjo in želite, da bo hrana gostom še bolj teknila, poskrbite, da bo postrežena na krožnikih pravih barv v spremljavi barvitih prtičkov. Tako kuharski mojstri kot psihologi se strinjajo, da barva posode, v kateri postrežemo hrano, vpliva na dojemanje njenega okusa, zato je prav, da krožnikom in prtičkom namenimo vsaj toliko pozornosti kot izbiri jedi in vina. Profesor Charles Spence z univerze v Oxfordu ugotavlja, da barvno ozadje vpliva na nas bolj, kot si mislimo, pa naj gre za krožnike, prte, prtičke, jedilni pribor ali celo za barvo sten v prostoru. Sladica, ki jo postrežemo z rožnatim prtičkom, bo na primer učinkovala bolj sladko, medtem ko je gorčično rumena barva odlična spremljevalka jedi, v katerih prevladuje zelena barva, na primer kalčkov in solate, saj poudarja kislost. Turkizno modra naj bi izboljšala okus jajčnih jedi, koralno rožnata pa zmanjšala grenkobo grenivke.
Rožnata za bolj sladek okus