Nasveti

Rožnata za bolj sladek okus

S.E.
25. 7. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Shutterstock

Če pripravljate večerjo in želite, da bo hrana gostom še bolj teknila, poskrbite, da bo postrežena na krožnikih pravih barv v spremljavi barvitih prtičkov. Tako kuharski mojstri kot psihologi se strinjajo, da barva posode, v kateri postrežemo hrano, vpliva na dojemanje njenega okusa, zato je prav, da krožnikom in prtičkom namenimo vsaj toliko pozornosti kot izbiri jedi in vina. Profesor Charles Spence z univerze v Oxfordu ugotavlja, da barvno ozadje vpliva na nas bolj, kot si mislimo, pa naj gre za krožnike, prte, prtičke, jedilni pribor ali celo za barvo sten v prostoru. Sladica, ki jo postrežemo z rožnatim prtičkom, bo na primer učinkovala bolj sladko, medtem ko je gorčično rumena barva odlična spremljevalka jedi, v katerih prevladuje zelena barva, na primer kalčkov in solate, saj poudarja kislost. Turkizno modra naj bi izboljšala okus jajčnih jedi, koralno rožnata pa zmanjšala grenkobo grenivke.

Zanimivosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert