Nasveti

Lepe, priljubljene in blagodejne za kožo

Lara Jelen
4. 4. 2017, 08.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poslikave telesa s kano

Shutterstock

Če so vam bile tetovaže od nekdaj všeč, a niste zbrali dovolj poguma, da bi si jih dali narediti, je poslikava s kano kot nalašč za vas. Na koži se obdrži dva tedna, videti je nadvse estetsko in lepo, za povrh pa je takšen začasen tatu še blagodejen za kožo, saj je ustvarjen z naravnimi sestavinami.
O poslikavah s kano smo se pogovarjali s Tino Dubrovnik, ki poslikave na kožo ustvarja že štiri leta. Več kot očitno ji gre to zelo dobro od rok, saj njene stranke prihajajo iz vse Slovenije. Medtem ko smo se zahodnjaki nad to lepotno tehniko šele dodobra navdušili, jo drugod poznajo že tisočletja. »Poslikava telesa s kano je tradicija, ki sega več kot 5000 let v preteklost. Izvira iz starega Egipta, kjer so s kano barvali lase in okrasili kožo. Razširila se je po delih Afrike, deželah Bližnjega vzhoda, Indije in jugovzhodne Azije,« pojasni sogovornica in doda, da poslikava s kano tradicionalno prinaša srečo, ljubezen in ščiti pred negativno energijo.
Skrbno varovana skrivnost
Še ena prednost poslikave s kano je ta, da prav nič ne boli, je celo prijetna, za ustvarjalce pa kar malce meditativna. Za poslikavo se pripravi naravna pasta iz zmletih listov kane (Lawsonia inermis) in naravnih dodatkov, ki jih vsak mojster poslikave skrbno varuje. Po nanosu na kožo se ta pasta strdi in povrhnjica vpije pigment, ki je sprva svetlejši in nato po dveh dneh nanosa zaradi oksidacije potemni. Barva se na koži ohrani 10–14 dni. Izgine zaradi naravne obnove vrhnjih plasti povrhnjice, v katere prodre. Vse do takrat pa lahko občudujemo umetnino na svoji koži.
Črna kana ne obstaja!
Edino glede nečesa moramo biti pozorni, preden se odpravimo na poslikavo, opozarja Tina. »Barva naravne kane na koži je opečnato rjavkasta. Pogosto se promovira tako imenovana črna kana, ki ne obstaja! V to maso se vmeša le malo ali nič naravne kane ter barvilo PPD, ki pusti na koži vzorec črne barve. Ta oblika poslikave je sicer priljubljena, vendar izjemno nevarna, saj lahko izzove alergijske reakcije in v nekaterih primerih pusti tudi trajne brazgotine. Pred poslikavo je treba vprašati, ali mešanica vsebuje PPD oziroma kakšne barve je. Če je odgovor črne, je pametneje, da se za poslikavo ne odločimo.« Kadar je masa za poslikavo pripravljena iz naravnih sestavin, pa je kana po drugi strani celo blagodejna za kožo. Egipčani so jo uporabljali zaradi njenih antiseptičnih in antimikrobnih lastnosti ter zaradi hlajenja kože.

Več v Zarji št. 14, 4.4.2017

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste