Marsikdo si po telesno manj aktivnem zimskem obdobju in težjih zimskih jedilnikih spomladi želi prečistiti in razbremeniti telo, še zlasti če občuti utrujenost in je brez energije. Klinična dietetičarka mag. Marjeta Škorja iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec nam je pojasnila, kako prečistimo telo, zlasti jetra, in kakšna naj bo v ta namen očiščevalna, razstrupljevalna prehrana, prav tako življenjski slog z več gibanja. Pred vami je tudi njen tridnevni očiščevalni dietni jedilnik kot primer, kako naj bodo sestavljeni obroki med tako dieto.
»Razstrupljevalna prehrana je oddih in čiščenje vaše presnove. Ni treba, da bi jo imeli prepogosto, dovolj je enkrat ali dvakrat na leto od pet do sedem dni čiščenja. Privoščite si obilen zajtrk, normalno kosilo in zmerno večerjo, najbolje v obliki zelenjavnih juh ali enolončnic. Poskusite zadnji obrok zaužiti do mraka – ko pade mrak, ne jeste več. Tako telesu pomagamo pri izločanju toksinov in pri razstrupljanju. Kdor ima težave z jetri, naj ne je poznih večerij, to je po 18. uri zvečer. Če se ponoči zbujate med prvo in tretjo uro zjutraj oziroma imate težave s spanjem med 23. in tretjo uro zjutraj, to kaže, da je treba jetra pomladansko prečistiti in okrepiti,« pojasnjuje klinična dietetičarka Marjeta Škorja.
Zakaj razstrupiti jetra?
Pri katerih težavah je še posebno treba razstrupiti jetra? »Čiščenje jeter je treba izvesti pri povišanem holesterolu, slabi presnovi maščob, rumeni barvi kože ali beločnice, prebavnih vetrovih, bolečinah v rami, nadlahti ali zgornjem delu hrbtenice, kronični utrujenosti, motnjah v spanju in depresiji. Jetra so namreč naš največji organ za presnavljanje, saj proizvajajo več kot 95 odstotkov krvnih beljakovin, uravnavajo sladkor v krvi, presnavljajo maščobe, shranjujejo železo, čistijo kri iz črevesja in izdelujejo žolč. Zaradi nepravilnega delovanja jeter nastanejo številne bolezni v prebavi in ožilju. Poleg tega običajno preobremenjena jetra vodijo še k drugim težavam, kot so oteženo dihanje, napetost v trebuhu, bolečine v hrbtenici in drugih sklepih, slabotnosti in podobno.«
Začnemo s čiščenjem črevesja
Kako začeti pomladno očiščevalno dieto? »Ne pozabite, da brez predhodnega čiščenja črevesja razstrupljanje jeter ni mogoče. Najučinkovitejša in najnaravnejša metoda je post. Ves dan ne zaužijte ničesar, čez dan pa si privoščite sprehod po svežem zraku, ki bo poživil izločanje odpadnih snovi,« razlaga dietetičarka in še dodaja: »Čiščenje telesa začnite konec tedna, da se boste lažje organizirali med tednom, ko boste imeli več obveznosti.«
Hrana, ki čisti jetra
Med pomladno očiščevalno dieto uživamo predvsem tista živila, ki lahko pomagajo očistiti jetra. »Med njimi so česen, ki aktivira jetrne encime in vsebuje velike količine alicina in selena, prav tako rdeča pesa in korenje, ki vsebujeta veliko rastlinskih flavonoidov in betakarotena. Brokoli in cvetača bosta povečala količino glukozinolata, ki nato pospeši nastajanje encimov v jetrih. Za čiščenje tega organa so koristni tudi listnata zelena zelenjava, grenka buča, rukola, regrat, špinača, gorčični listi in cikorija, ki imajo veliko rastlinskih sterolov; avokado, ker pomaga telesu proizvesti glutation, jabolka, ker vsebujejo veliko pektina, limone in limete z veliko vitamina C, hladno stiskana olja, kot so organsko olivno olje, konopljino olje in olje iz lanenega semena. Prav tako so priporočljiva polnovredna brezglutenska žita, na primer rjavi riž, proso, kvinoja, koruza, pa tudi orehi, oreščki in semena, to pomeni pest oreščkov na dan, nesoljenih in zaužitih skupaj s semeni. Uživamo tudi jajca in ribe.« Poleg naštete hrane poznamo še dve zelišči, ki odlično krepita jetra, to sta kurkuma in pegasti badelj, prav tako pomagata ingver in sveža meta.
Sadeži z razstrupljevalnim potencialom
Ali lahko med razstrupljevalno in očiščevalno dieto uživamo tudi kakšno vrsto sadja? »Nekatero sadje ima kljub vsebnosti sladkorjev velik razstrupljevalni potencial. To so marelice, vse vrste brusnic, ribez, melone, citrusi, kivi, slive – tudi suhe, kuhane v kompotu, melone, rdeče grozdje, papaja in mango.« Med tako razstrupljevalno dieto lahko uživamo tudi jabolka, limone, limete, grenivko in jagodičevje.
Raje izberite nepredelana živila
Med razstrupljevalno dieto raje izberite industrijsko nepredelana živila. »Kadar koli se prenajemo ali uživamo procesirano in ocvrto hrano, kadar koli smo izpostavljeni onesnaževalcem okolja ali stresu, jetra postanejo prezaposlena in preobremenjena. Ko so tako obremenjena, ne zmorejo učinkovito odstraniti iz telesa toksinov in maščob. Zato se na razstrupljevalnem jedilniku izogibajte vseh izdelkov iz bele moke, mesa, neprobiotičnih mlečnih izdelkov, soli, vseh živil, ki imajo živalske maščobe, umetnih sladil, prehranskih dodatkov, začimb, suhega sadja, kave, črnega čaja, alkohola, cigaret.«
Voda čisti organizem
Najboljša tekočina med razstrupljevalno dieto je voda: »Voda je naravni čistilec organizma, zato je popijte vsaj 2,5 litra na dan brez dodatnih sladkorjev.« Med tako dieto je priporočljivo piti tudi sveže iztisnjene zelenjavne sokove z obilico koristnih snovi za zdravje. Mag. Marjeta Škorja svetuje: »Privoščite si tudi skodelico ali dve janeževega čaja, ki ga namakajte v kropu le dve minuti in ne več. Pijte zeleni čaj, ki ima veliko rastlinskih antioksidantov, znanih kot katehini, prav tako napitek iz ekološke limone in limonove lupinice.«
Več v Zarji št. 14, 4.4.2017