Nasveti

Priprave na začetek vrtne sezone

Mojca Sušnik Klemenčič
7. 3. 2017, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Shutterstock

Nič nam ne brani, da se vrtnarskih opravil lotimo prej, kakor je priporočeno, toda že po letu ali dveh bomo spoznali, da se z naravo ne gre igrati in da je bolje, če sledimo v stoletjih preizkušenim napotkom, ki pa, če hočemo ali ne, veljajo še dandanes. Eden najbolj uporabnih nasvetov, ki držijo kot pribito, je upoštevanje datumov okoli ledenih mož z Zofko vred, ki v večjem delu Slovenije razen Primorske, pa še tam ga je razen ob morju pametno upoštevati, pomenijo mejnik pri vzgoji za mraz občutljivih rastlin, kot so plodovke.

Za začetek lahko, toda samo če je vreme toplo, tla pa so dovolj osušena in ogreta, pripravimo zelenjavne gredice. Najbolje bo, da si naredimo sadilni načrt, torej narišemo razporeditev gredic in vpišemo, kaj želimo na gredice posejati oziroma posaditi. Preverimo, katere zelenjadnice potrebujejo obilico hranil in katere se v dobro pognojenih tleh ne počutijo dobro, katere se rade družijo in katere se ne prenašajo dobro (se vam zdi znano?), ter katere bomo iz semen vzgojili sami in katerih sadike bomo raje kupili. Upoštevajmo kolobar.

Izberite kakovostno seme

Vse, kar pri zelenjavi cenimo, je skrito v semenih, s katerimi se tudi začne naša vrtnarska zgodba. Semena ločimo na majhna oziroma drobna, srednja, velika in zelo velika ter na temno kaliva in svetlo kaliva, kar pomeni, da morajo biti po sejanju bodisi prekrita s tanko platjo prsti ali pa ne.

Ker sta od kakovosti semena odvisna količina in kakovost pridelane zelenjave, ni vseeno, kakšno seme kupimo. Seveda ga lahko pridelamo tudi sami, toda o tem več ob pravem času. Vedeti moramo tudi, da nekatere zelenjadnice, na primer korenje, zelo težko prenašajo presajanje, zato jih je bolje posejati naravnost na gredo, druge vrste pa lahko ob pravem času sejemo bodisi na grede ali pa jih vzgojimo doma ali v rastlinjaku, jih pozneje prepikiramo ter jih, ko se ozračje dovolj ogreje, presadimo na vrt. Seveda sadike lahko tudi kupimo in si s tem prihranimo nekaj časa in truda. Ponudba semen na tržišču je velika in težko se je odločiti za pravo sorto zelenjave. Ne glede na to, kakšna semena kje kupimo, moramo biti pri izbiri pazljivi in se raje odločimo za nakup malo dražjih, toda bolj kakovostnih semen.

Vrečke s semeni ali tabletirana semena

Pri nakupu semen moramo biti pozorni predvsem na to, da vrečica s semeni ni kakor koli poškodovana, da sta na njej dobro vidna datum roka trajanja kalivosti in letnica pakiranja, kajti z leti kalivost semena upada, ni pa pri vseh zelenjadnicah enako. Seme solat na primer je kalivo samo eno do dve leti, potem pa kalivost strmo pada, iz semen kumar, starih šest let, pa še vedno lahko vzgojimo lep pridelek. Pri izbiri semen so nam lahko v pomoč barvne fotografije posameznih sort rastlin, odtisnjene na vrečici, kar pa ni pravilo, saj nekateri ponudniki bolj izbranih in redkih semen ne prakticirajo takšnega načina. S fotografijo ali brez, na vrečici mora biti tudi zaradi mednarodnih standardov vedno izpisano ime vrste in tudi sorte rastline, katere seme vsebuje. Ob nekaterih imenih je izpisana tudi oznaka F1 hibrid, kar ne pomeni, kot nekateri zmotno mislijo, da so to gensko spremenjene rastline, temveč so to semena, ki so jih žlahtnitelji pridobili z križanjem dveh različnih sort, od katerih je novi križanec pridobil najboljše lastnosti. Zato so rastline, zrasle iz takšnih semen, bolj odporne proti nekaterim boleznim, bolje rastejo in dajo večji pridelek.

Na tržišču najdemo tudi tako imenovana tabletirana semena, pri katerih je vsako seme obdano s hranilno oblogo, nekakšno hranilno tableto, ki poleg zaloge hranil v samem semenu rastlinico oskrbi še z dodanimi hranili. Običajno so takšna semena pakirana v trakovih, ki jih samo položimo v plitke brazde in zasujemo. Za kakšno seme gre, je običajno razvidno že iz fotografije na vrečici. Semena so uporabna tako pri neposrednem sejanju na grede kakor tudi za sejanje v setvene zabojčke ali lončke.

Nekatere vrečice so polnjene s tretiranimi semeni, kar pomeni, da so semena kemično obdelana s fungicidi ali s sredstvi za boljšo kalitev. Da obdelano seme že na prvi pogled ločimo od navadnega, je različno obarvano, pri ravnanju z njim pa moramo biti pazljivi in moramo uporabljati rokavice. Ne sme biti na dosegu rok otrok in tudi živali držimo stran od njih. Če takšna semena sejemo neposredno v tla, jih moramo takoj prekriti s prstjo.

Več v Zarji št.9, 7.3.2017

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste