Tudi ljubitelji mesa si radi kdaj privoščijo nekoliko drugačen obrok, ki je prav tako okusen in nasiten. Recepti so za štiri.
Široki rezanci z orehiPotrebujemo 40 dag širokih rezancev, veliko čebulo, 15 dag zmletih orehov, olje in začimbe.
Rezance skuhamo na zob in jih shranimo na toplem, nekaj vode prihranimo. Na dveh žlicah olja prepražimo na drobno sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo rezance, premešamo, prilijemo malo kropa od kuhanja, potresemo z orehi, še enkrat premešamo in razdelimo po krožnikih. Ponudimo z zeleno solato.
Šampinjoni z gorgonzolo
Potrebujemo 20 večjih šampinjonov, 10 dag gorgonzole, šopek rukole, olje in začimbe.
Šampinjonom odstranimo bete, jih rahlo solimo in na olju na hitro opečemo z obeh strani. Zložimo jih v pekač, v vdolbine porazdelimo sir in damo v pečico, da se zapeče. Na pladenj damo rukolo, nanjo pa gobe, po rukoli polijemo tudi sok, ki se je nacedil. Pri kakšnem bolj svečanem kosilu ponudimo za predjed, pri običajnem pa zraven ponudimo pečen krompir in solato.
Solata s krompirjem
Potrebujemo po glavico endivije in radiča, 6 krompirjev, 5 strokov česna, 3 kuhana jajca, olje in začimbe.
Medtem ko kuhamo krompir, natrgamo solato na koščke in jo umijemo. Na solato narežemo še vroč krompir, premešamo, solimo in dodamo strt česen, zabelimo z oljem, spet premešamo in šele nato okisamo. Premešamo še enkrat, obložimo s četrtinkami jajc in takoj ponudimo.
Zelenjava z vinom
Za štiri osebe potrebujemo 3 jajčevce, 3 bučke, 3 paradižnike, 3 čebule, olje in začimbe ter 3 dcl suhega belega vina.
Jajčevce in bučke zrežemo na tanke rezine in jih opečemo na žaru ter jih zložimo v namaščen pekač, vmes pa naložimo na tanke rezine zrezan paradižnik. Plasti solimo. Čebulo zrežemo na lističe in jo na olju pražimo tako dolgo, da porumeni. Stresemo jo na zelenjavo z oljem vred, prilijemo vino in 2 dcl vode ter damo v pečico za pol ure. Ponudimo toplo ali hladno.