Nasveti

Jabolko za vsakega šolarja

Renata Ucman
24. 9. 2009, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Evropska unija je za zdrav razvoj in prehrano otrok uvedla zanimiv projekt, t. i. shemo šolskega sadja. Ker se je med 27 evropskimi državami vanj vključila Slovenija, bo že v jesenskih mesecih vsak slovenski šolar dobil brezplačno jabolko ali kak drug sadež na teden.

Evropska unija je za zdrav razvoj in prehrano otrok uvedla zanimiv projekt, t. i. shemo šolskega sadja. Ker se je med 27 evropskimi državami vanj vključila Slovenija, bo že v jesenskih mesecih vsak slovenski šolar dobil brezplačno jabolko ali kak drug sadež na teden. Osnovne šole, ki se bodo za sodelovanje odločile do 30. septembra letos, bodo za nakup različnega sadja dobile tri četrtine sredstev iz blagajne EU, četrtino pa iz naše državne blagajne. Kmetijsko-gozdarska zbornica RS zato spodbuja naše kmete in zadruge: ponudite šolam sveže domače sadje in obogatite jedilnik šolarjev!

»Z izboljšanjem prehranskih navad otrok naj bi se izognili velikemu naraščanju bolezenske debelosti, rakavim obolenjem in novodobnim boleznim ožilja in srca. Po drugi strani ta projekt spodbuja konkurenčnost evropskih kmetov, delovanje trga in pospešuje pridelavo ter porabo domačih kmetijskih pridelkov. To je hkrati dobro za okolje, saj manj transporta sadja po svetu pomeni manj izpustov toplogrednih plinov. S projektom želimo ozavestiti ljudi, da je treba na dan zaužiti vsaj 400 gramov svežega sadja in zelenjave. Ker naj bi ta projekt zagotovil šest evrov na učenca na leto za sadje kot dodaten obrok k redni prehrani, bo vsak učenec dobil brezplačno jabolko na teden ali kak drug sadež. Ne bo ga treba plačati ne staršem ne šoli,« pripoveduje Gabrijela Salobir Vilar iz sektorja za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki je dala konec lanskega leta pobudo, da se Slovenija pridruži temu projektu. Ta pri nas poteka pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za šolstvo in šport in Ministrstva za zdravje. 
Za šest evrov brezplačnega sadja na učenca
Shema šolskega sadja se je v nekaterih državah že pokazala za uspešno. »Vsaka država se je sama odločila, ali bo vstopila v ta projekt. Za Slovenijo in slovenske šolarje je to zagotovo zelo dobro. Čeprav se šest evrov za sveže domače sadje na učenca na leto ne sliši veliko, je vsekakor koristno, da lahko otroku na račun EU podarimo vsaj za šest evrov zdravih živil.«

Več v novi Jani, št. 38, 22.9.2009

 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste