Za 10 porcij
Priprava: 30 minut
Pečenje: 60 minut
Sestavine: 2 čebuli * 1 strok česna * 2 žlici olja * 300 g mešanega mletega mesa * 2 pločevinki paradižnikovih koščkov (po 400 g) * 1 žlička posušenih dišavnih zeli (italijanska mešanica) * sol * poper * 2 žlici masla * 2 žlici moke * 375 ml bistre zelenjavne juhe * 375 ml posnetega mleka * sveže nariban muškatni orešček * 1,2 kg krompirja * 100 g naribanega ementalskega sira * maslo za model.
Priprava: Olupimo čebulo in česen. Čebulo na drobno sesekljamo, česen stremo. V veliki ponvi segrejemo olje in prepražimo mleto meso, da se nadrobi in porjavi. Dodamo čebulo in česen, premešamo ter prepražimo. Dodamo paradižnike in dišavne zeli. Vse skupaj dušimo 15 minut. Solimo in popramo. V drugi kozici razpustimo maslo, dodamo moko in med mešanjem pražimo 1 minuto. Prilijemo zelenjavno juho in mešamo z metlico za stepanje, da se ne naredijo grudice. Prilijemo še mleko in kuhamo ter mešamo na srednje močnem ognju 5 minut. Dobimo svetlo omako. Solimo jo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir olupimo, umijemo in s strgalnikom narežemo na tanke rezine. Namastimo ognjevarni model. Na dno damo nekaj svetle omake. Nato zlagamo v model menjaje plasti krompirjevih rezin, mesno-paradižnikove omake in svetle omake. Zadnja plast naj bo spet svetla omaka. Posipamo z naribanim sirom. Pečemo v vroči pečici približno 1 uro. Po 30 minutah pokrijemo s kosom alu folije, da se lazanja ne zapeče preveč.