Nasveti

Krompirjeva lazanja

Jana
30. 9. 2009, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Lazanja je slastna, če jo ponudimo vročo, tekne pa tudi pozneje, ko je ohlajena. Ponudimo jo s solato.

Za 10 porcij
Priprava: 30 minut
Pečenje: 60 minut

Sestavine: 2 čebuli * 1 strok česna * 2 žlici olja * 300 g mešanega mletega mesa * 2 pločevinki paradižnikovih koščkov (po 400 g) * 1 žlička posušenih dišavnih zeli (italijanska mešanica) * sol * poper * 2 žlici masla * 2 žlici moke * 375 ml bistre zelenjavne juhe * 375 ml posnetega mleka * sveže nariban muškatni orešček * 1,2 kg krompirja * 100 g naribanega ementalskega sira * maslo za model.

Priprava: Olupimo čebulo in česen. Čebulo na drobno sesekljamo, česen stremo. V veliki ponvi segrejemo olje in prepražimo mleto meso, da se nadrobi in porjavi. Dodamo čebulo in česen, premešamo ter prepražimo. Dodamo paradižnike in dišavne zeli. Vse skupaj dušimo 15 minut. Solimo in popramo. V drugi kozici razpustimo maslo, dodamo moko in med mešanjem pražimo 1 minuto. Prilijemo zelenjavno juho in mešamo z metlico za stepanje, da se ne naredijo grudice. Prilijemo še mleko in kuhamo ter mešamo na srednje močnem ognju 5 minut. Dobimo svetlo omako. Solimo jo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir olupimo, umijemo in s strgalnikom narežemo na tanke rezine. Namastimo ognjevarni model. Na dno damo nekaj svetle omake. Nato zlagamo v model menjaje plasti krompirjevih rezin, mesno-paradižnikove omake in svetle omake. Zadnja plast naj bo spet svetla omaka. Posipamo z naribanim sirom. Pečemo v vroči pečici približno 1 uro. Po 30 minutah pokrijemo s kosom alu folije, da se lazanja ne zapeče preveč.

 

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov