Nasveti

Dobrodošli v drugi puberteti

Jana
10. 11. 2009, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zdaj je pravi trenutek, da si vzamete čas zase in zadovoljite svoje želje in potrebe. In nikar ne skrbite - tudi na ljubezenskem področju so še vedno mogoči metuljčki!

Tako je, tudi s 45 in več križi na plečih se lahko počutite kot najstnica in počnete stvari, ki naj jih v teh letih pač ne bi počeli. Časi, ko je ženska po 45. letu večino časa preživela doma ob možu, pomivanju in kuhanju ter reševanju križank, so minili. Danes so to leta, ki ponujajo neomejene možnosti. Otroci so že veliki in lahko poskrbijo sami zase, čas pa dobiva novo vsebino – svobodo.

Telo se stara hitreje kot zavest
Ste opazili, kako se delajo gubice pod očmi? In kako težko je ohranjati trebuh, noge in zadnjico lepo oblikovane. Včasih se zdi, da se trud kar ne pozna. Telo se namreč spreminja – nabirajo se maščobne blazinice, sklepi in mišice začno postavljati omejitve. Začne se menopavza in s tem povezane težave. A vse se konča, in ko bo to za vami, se bodo odprli nove razsežnosti in zadovoljstvo. Kar dve tretjini žensk namreč zatrjujeta, da je obdobje po menopavzi čudovito. Obeti so torej dobri.

Ali lahko življenje začnemo znova?
Na delovnem področju imate možnost selitve v drug kraj ali pa je vaš partner dobil zaposlitev drugje. Selitev pri teh letih? Novi prijatelji, iskanje novih zdravnikov, stanovanja … Če v tem vidite možnost za dodatno srečo, ni kaj omahovati. Pomisliti morate, da ste s 40 in še malo na polovici življenja – izkoristite ga.

Zdaj je čas za ljubezen vašega življenja
Kakšen je razlog, da se dan za dnem prebujate ob svojem partnerju? Sta to ljubezen in navezanost ali samo strah pred samoto in novim? Če gre za prvo, seveda ni nobene dileme, če pa se vsak dan sprašujete, kaj delate ob »tem človeku«, in se mučite, pa vseeno razmislite. Zapustiti utečeno razmerje je seveda težko. A vprašajte se – je huje na samski ali na skupni poti? Vsaka kriza prinese kaj dobrega. Podatki pravijo, da se po 40. letu loči največ parov. Biti samska sploh ni tako hudo in lahko si najdete novega partnerja, s katerim počnete stvari, ki so vam všeč. Ne skrbite, še vedno se lahko zaljubite. Vse ženske, ki se jim je to zgodilo, vedo povedati, da je ljubezen v zrelih letih močnejša, kot so tiste najstniške.

Čudovito odkritje nove svobode
Vsaka druga ženska pri štiridesetih pravi, da se pri teh letih počuti izjemno svobodno, približno tako kot ob prvih zagonih pubertete in časov, ko so se odselile od staršev. A takrat so svobodo hitro omejile dolžnosti in skrbi, povezane s študijem, z zaposlitvijo in otroki. Od takrat se je veliko zgodilo in bogatejše ste za marsikatero izkušnjo. Zato zdaj lahko v sebi čutite mir in zadovoljstvo. Nobenih omejitev nimate pri tem. In kar je najpomembnejše – veliko bolj veste, kaj bi rade, kot nekoč. Izkoristite svojo svobodo in pretekle izkušnje. Počnite tisto, kar vam zares daje zadovoljstvo.

Zbudite se, sanje niso večne
O čem vsem ste sanjale, ko ste jih štele sladkih 16? Ste si želele svojega konja? Odpotovati na oddaljen otok, z vespo prepotovati Italijo? Pomislite, ali ste si želje izpolnile in ali življenje živite tako, kot ste nekdaj sanjale. Tudi to je druga puberteta. Ne pozabite, po dolgih letih v službi in vzgoji otrok si zdaj lahko vzamete nekaj trenutkov zase. Dovolite si biti egoistične. Lahko počnete, kar želite. Možnosti so neomejene.


Kako se spreminja telo?
Po štiridesetem letu se začno nabirati maščobe, lasje so krhkejši, živci tanjši. Telo proizvaja manj hormonov in zato se spreminja hormonsko ravnovesje. Za približno 15 odstotkov se upočasni tudi presnova. To pomeni, da telo potrebuje manj kalorij. Z leti lasne koreninice proizvajajo manj pigmenta melanina, lasje sivijo in izgubijo svojo naravno UV-zaščito. Pomembna postaneta nežna nega in kakovostno striženje, ki ustreza novi strukturi las.
Tudi za psiho je to obdobje izjemno pomembno. Podobno kot pri puberteti se na tej prelomnici dogajajo nekatere spremembe, povezane tudi z negotovim pričakovanjem, kaj nas čaka v prihodnje. In kaj storiti? Živeti polno življenje, prevoziti veliko cest, odkrivati nove stvari. Verjetno je prav tu skrivnost, zakaj so nekatere 45-letnice videti izžete in nekatere 70-letnice mladostne. (pp)

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste