Za 4 do 8 oseb
Sestavine: 1 dl olivnega olja + 500 g čvrstega krompirja, primernega za pečenje + 1 čebula + 4 velika jajca + sol + sveže zmlet črni poper
Priprava: V globljo teflonsko ponev nalijemo olivno olje in pristavimo na zmerno temperaturo. Medtem krompir olupimo in narežemo na zelo tanke rezine, pa prav nič ga ne splakujemo. Čebulo olupimo in jo prav tako narežemo na tanke lističe. Krompir in čebulo damo v ponev, kjer naj se na zmernem ognju pražita, tako da posteklenita, vendar se ne obarvata. Od časa do časa premešamo in tako počasi pražimo kakšnih 15 minut, da se zelenjava skuha, vendar ne zapeče. Odstavimo.
S penovko poberemo krompir in čebulo iz olja ter preložimo na krožnik, obložen z gospodinjskim papirjem, ki bo popil odvečno maščobo.
Polovico olja odlijemo v posodico, druga polovica naj ostane v ponvi. V skledi razžvrkljamo jajca, dodamo jim odcejena krompir in čebulo. Solimo, popramo in dobro premešamo. Nič hudega, če se rezine krompirja pri tem razlomijo.
Ponev z olivnim oljem znova pristavimo, tokrat pri visoki temperaturi. Ko je olje vroče, nanj vlijemo krompirjevo-jajčno zmes in ponev nekajkrat potresemo, da se mešanica poravna. Temperaturo znižamo na blago stopnjo in pustimo, da tortilja zakrkne, to je kakih deset minut – jajce ne sme več migetati.
Zdaj vzamemo primerno velik pokrov ali kovinski krožnik, z njim z eno roko tesno pokrijemo ponev, z drugo pa ponev zagrabimo za ročaj in dvignemo. Potem vse skupaj sunkovito obrnemo, tako da zvrnjena tortilja ostane na pokrovu. Obrnjeno tortiljo previdno spustimo nazaj v ponev; peče naj se še toliko, da zlato zarumeni še po drugi strani. Potem jo še enkrat zvrnemo, tokrat na leseno desko, kjer se naj ohladi. Režemo jo kot torto.
Nasvet: Krompirjeva tortilja je pravzaprav debela omleta s krompirjem, skromna po sestavinah, a bogatega okusa.