Zgodbe

S prireditve Slovenka leta 2009

Marija Šelek
13. 1. 2010, 00.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Večer, ko slavnostno razglasimo Slovenko leta, se vedno znova začne z vznemirjenjem. Tudi tokrat je bilo tako. Z aplavzom smo medse sprejeli trinajst nominirank za naslov Slovenka leta 2009. Zdaj je jasno že vesoljni Sloveniji, da je to postala Katarina Kresal.

Večer, ko slavnostno razglasimo Slovenko leta, se vedno znova začne z vznemirjenjem. Tudi tokrat je bilo tako. V svečano opravo odeti gostje, ki jih je najprej pozdravila gostiteljica večera, glavna in odgovorna urednica revije Jana Melita Berzelak, so do zadnjega kotička zapolnili ljubljansko Dramo. Luči v dvorani so ugasnile, živahni pomenki so potihnili, oder pa se je razsvetlil. In z aplavzom smo medse sprejeli trinajst nominirank za naslov Slovenka leta 2009. Zdaj je jasno že vesoljni Sloveniji, da je to postala Katarina Kresal.

 

Tokratna rdeča nit svečane prireditve je bila cirkuška arena in res je bilo kaj videti! Andrej Stražišar, glavni snovalec uglajenega spektakla, je skupaj s piscem scenarija Markom Vezoviškom pripravil za vsak okus nekaj. Ognjen začetek, dih jemajoče artiste, eleganco umetnosti baleta v podobi Bojane Nenadovič Otrin, iluzionista Godlerja, veličasten glas, ki ga je iz višav med nas prinesla Regina, in plešoče klovne (Željko Božič in njegova plesna družba). Skozi večer nas je popeljala igralka Maja Martina Merljak, ki smo jo vsakič znova lahko občudovali v novi preobleki, za katere je poskrbel oblikovalski dvojec Mem couture.

Jana – častilka ženske ustvarjalnosti
Že 22. leto zapored v uredništvu revije Jana ponosno nadaljujemo tradicijo iskanja in nato izpostavljanja ženske ustvarjalnosti, srčnosti, trdoživosti, bojevitosti in poguma, s katerim nas nominiranke za Slovenko leta znova in znova presenečajo. Tudi letos ni bilo nič drugače. Trinajst izjemnih žensk nam je lahko za navdih in tako bi moral izzveneti tudi ta večer, ko smo jih počastili in jim izkazali priznanje.
Prav gotovo jim je svojevrstno darilo poklonil slavnostni govornik, cenjeni igralec, dobitnik Borštnikovega prstana, Peter Trnovšek. »Prihajam z rožo zahvale in prinašam trinajst cvetnih listov poezije,« je dejal in vsaki nominiranki namenil nekaj verzov različnih pesnikov: od Zajca, Milčinskega, Kuntnerja pa tja do Orhana Pamuka. Ganjenost je bilo slutiti, solze je izdalo lesketanje v očeh. »Kakšen zanimiv cvet: ko bi le pesniki in ženske vodili svet!« se je poslovil Trnovšek.

Trinajst izjemnih žensk
Vsi zbrani smo pazljivo prisluhnili obrazložitvam vseh trinajstih nominirank za Slovenko leta ter na koncu zaploskali tisti, katere obrazložitev oziroma dejanja so v minulem letu prepričala številne bralke in bralce revije Jana. Slovenka leta 2009 je postala Katarina Kresal!
»Res sem zelo vesela. To leto se je res dobro začelo. Nikoli si ne bi mislila, da je lahko tudi notranja ministrica kdaj Slovenka leta. Verjetno zato, ker ljudje težko dajo priznanje politiku. Ljudje resnično cenijo temeljne vrednote, kot so človekove pravice, človeško dostojanstvo, svoboda, načelnost in
absolutno bom vztrajala v svojem delu. Pogosto pozabljamo, da je politika ukvarjanje z javnimi zadevami. In da bi na podlagi tistih prej omenjenih načel družbo spreminjali na bolje – za to se je treba boriti! Drage nominiranke, drage ženske! Ni naravnih ovir za nas, so samo družbeni predsodki, mene niso nikoli ustavili, naj tudi vas ne!« je po prejemu steklenega kipca povedala Slovenka leta 2009 Katarina Kresal. Čestitke, čestitke, čestitke - tako se je nadaljeval večer. In mnogo prijetnega druženja – kot smo v zavetju ljubljanske Drame in v tako pisani druščini že vajeni. Vedno znova se imamo lepo.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste