Nasveti

Dejavne družinske zimske počitnice

Jana
20. 1. 2010, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kako in kje jih preživeti čim lepše in dovolj dejavno, da si bomo nabrali energije, če se že ne moremo odpraviti v tople kraje?

Marsikdo si v teh mesecih, še posebej med prazniki in šolskimi počitnicami, rad vzame nekaj prostih dni za oddih. Kako in kje jih preživeti čim lepše in dovolj dejavno, da si bomo nabrali energije, če se že ne moremo odpraviti v tople kraje? Vsekakor smučanje in sankanje v sredogorju nista edina izbira, saj nam zima ponuja vrsto drugih privlačnih dejavnosti v naravi, na svežem zraku. Odločimo se lahko za vse bolj priljubljene lažje zimske pohodne ture na nižje vzpetine, za enodnevne izlete v kraje, ki imajo pozimi drugačno podobo, ali za nekajdnevni oddih na turističnih kmetijah ali v naših toplicah, kjer nas bodo razvajali z vročimi kopelmi in masažami. Izbirali bomo pač glede na čas in debelino denarnice, nikar pa ne pozabimo, da so dnevi, ki jih preživimo skupaj, neizmerno pomembni!   

 

 

Pohodništvo tudi pozimi.  Četudi pokrajino pokriva snežna odeja, je zima pravi čas za pohodništvo. Vsekakor je treba biti zaradi nevarnosti plazov mnogo previdnejši pri izbiri poti, saj vzponi na vršace in zahtevnejše ture večinoma niso priporočljivi ali so celo nevarni. Vendar pa je zima zagotovo pravo obdobje za pohodne ture na nižje vzpetine in hribe, kjer ne grozijo plazovi in lahko uživamo v odkrivanju zasnežene pokrajine. Prednost takih tur je gibanje na svežem zraku, za katero se pozimi odločamo premalokrat.

Za zimsko pohodništvo potrebujemo le pravšnjo pohodno obutev ter dovolj topla in zračna športna oblačila, po želji tudi pohodne palice in včasih dereze za varnejšo hojo po poledenelih pobočjih. Zato se pozanimajte o utrjenih pohodniških poteh na nekoliko nižjih vzpetinah v svoji okolici ali pa o onih zunaj naših meja, denimo v Avstriji, saj tudi tam dopustnikom ponujajo veliko urejenih in utrjenih pohodniških poti. Ste se v pravljični zimski idili morda že sprehodili po zasneženih poteh Pokljuke, Velike Planine, kamor lahko pridete z nihalko in sedežnico, ali v Tamarju? Takega izleta, četudi nekoliko odmaknjenega od smučarskega vrveža, ne boste pozabili. Nedvomno pa si je treba pohodno turo izbrati tudi glede na svojo telesno zmogljivost in pripravljenost, da bo koristila našemu zdravju ter nam bila v veselje. 

 

Zimski izleti v turistične kraje. Se pozimi hitro naveličate zapečkarstva? Nedvomno so lahko tudi enodnevni izleti v turistično znane ali manj znane kraje odličen družinski oddih. Poseben čar ima pozimi sprehod okoli naših jezer, Blejskega ali Bohinjskega jezera. Ste se že sprehodili okoli zanimivega Gradiškega jezera pri Lukovici pri Domžalah, ki ga obhodite v približno eni uri? Ali pa obiskali Arboretum Volčji Potok pozimi? Možnosti za dejavne družinske izlete je v Sloveniji ogromno.

Bi smučali?  Si želite že več let postati smučar, pa za to nimate (dovolj) znanja ne izkušenj? V naših smučarskih središčih pa tudi čez mejo ponujajo šole smučanja ali celo smučarske akademije, da se boste na smučišču počutili samozavestnejše in predvsem varnejše. Marsikje se lahko udeležite šole alpskega smučanja, si pridobite več znanja in izpopolnite tehniko karving, ali pa se odločite za individualne tečaje, ko se smučarski učitelj posveti samo vam. Ponujajo tudi tečaje deskanja za otroke, mladino in odrasle. 

Zimski oddih v termah. Marsikdo si želi zimske počitnice v toplicah kombinirati z dejavnim in zdravim življenjem. Torej z veliko gibanja na svežem zraku in v fitnesu ali telovadnici, to pa dopolniti s sproščanjem na različnih masažah, kopelih, kopanju v termalnih bazenih in podobno. Vsekakor si je zato na spletnih straneh dobro ogledati ponudbo naših zdravilišč oziroma toplic, ki ponujajo veliko možnosti za dejaven in sproščujoč družinski oddih.

 

Pa še to: Večina agencij ponuja znatne popuste za otroke, sploh za mlajše, nekatere  pa ponujajo0 tudi zabavno varstvo za otroke v slovenščini, s seboj na počitnice pa lahko vzamete tudi domače živali.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste