Zgodbe

Kako izbiramo Slovenko leta

Melita Berzelak
20. 1. 2010, 10.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zdaj pa, enkrat za vselej, opravimo s tem, kako izbiramo Slovenko leta. Vsako leto po prireditvi, na kateri razglasimo zmagovalko, nas namreč mladi kolegi sprašujejo isto. Kako pridemo do zmagovalke.

Zdaj pa, enkrat za vselej, opravimo s tem, kako izbiramo Slovenko leta. Vsako leto po prireditvi, na kateri razglasimo zmagovalko, nas namreč mladi kolegi sprašujejo isto. Kako pridemo do zmagovalke. Vsaka na Jani bi ob dveh zjutraj znala pravila na izust. Ker se pač niso spremenila vseh 22 let.
Tam nekje septembra pozovemo vesoljno bralstvo, da nam pomaga s predlogi. Kakšen teden, dva, tri čakamo. Večina imen se ponavlja že leta, od Dese, ki ji je z večkratnimi nominacijami grozilo, da bo postala inventar Slovenke leta, do, recimo, Veselih Štajerk. Okusi so pač različni in o njih se menda ne razpravlja. No, na Jani se. Presneto dolgo, zelo temeljito in z demokracijo po vseh pravilih. Na sejah uredništva stresamo sito z najboljšimi predlogi bralcev in kajpak tudi novinark ter novinarjev Jane, pri čemer se posvetujemo s poznavalci različnih področij, toliko časa, da na njem ostane številčno še sprejemljiva četica imen, katerih naštevanje denimo ne vzame ravno pol dneva. Torej nekaj malega čez deset. Ko se po nekaj sejah zedinimo, katere si res zaslužijo, katere najbolj izstopajo, pri čemer pazimo, da je z vsakega področja po ena in jih veliko torej tudi odpade, jih damo v presojo bralcem. Ti, zgolj ti in samo ti nato odločijo. Kako? Tako da morajo izrezovati kupone v Jani, jih izpolniti, nalepiti na dopisnico ali jih dati v pismo, nalepiti znamko  in z njimi odkorakati na pošto ter jih poslati na uredništvo. Če so originalni (fotokopirane zavržemo), pravilno izpolnjeni (da torej ne manjka kakšen podatek ali ni na njem ime, ki ni med nominiranimi), jih  kajpak upoštevamo. Na koncu seštejemo in – razglasimo. Nikakršne kuhinje v uredništvu ni, nobenega našega vpliva. Zmagovalke torej ne izbere Jana, ne uredništvo, ampak jo odloči število pravilno izpolnjenih in poslanih kuponov. Edini vpliv uredništva je v tem, koga se odloči nominirati. Za vsako od nominacij kajpak trdno stojimo, o končnem izboru pa ne sodimo, ker je jasno, da lahko vsaka, ki je nominirana, tudi zmaga.
Zakaj vam vse to pripovedujem? Ker se vsako leto pojavi med vrsticami tudi kakšen pomislek. Prejšnja leta so nas spraševali, zakaj vedno zmagujejo zdravnice, letos, kako to, da je zmagala političarka. Dokler je bila le med nominiranimi, ni protestiral nihče. Odkar je zmagala, se zdi to komu tudi narobe. Vsakega, ki ima pomisleke, vabim v uredništvo, da si ogleda kupe glasovnic na moji mizi. Naj jih prešteje sam še enkrat, če se mu ljubi. Meni se namreč ne. Jih je daleč preveč.
Da političarka ni najprimernejša kandidatka za Slovenko leta, ker je že itak njena dolžnost, da dela dobro? Tudi zdravnice morajo delati in delajo dobro.  Vsi poklici, pravzaprav. Pa kljub temu redki(e) izstopajo.
Bomo pa kljub vsemu pošteno premislili, preden bomo spet nominirali kakšno političarko. Preprosto zato, ker to preveč razvnema politične strasti. Če je desna, bodo proti levi, če je leva, bodo desni povsod videli zarote. Eni in drugi so tudi dobro organizirani. Kar pa seveda ni dosti drugače tudi pri kakšnih drugih javnih osebnostih, ki imajo, denimo, svoje fan klube. Če se hočemo izogniti vplivu popularnosti, prepoznavnosti ali pripadnosti, vsi slavni itak odpadejo. Pri vseh izborih.
Kakor koli, dobili smo torej novo Slovenko leta, prvič na televiziji. A čudovito vzdušje v Drami je na zaslonu žal umrlo. Kaj naj rečemo drugega, kot da za tehnične težave nismo krivi mi, a se zanje vseeno opravičujemo. Je pa marsikatera bralka Jane tako vsaj imela prvič priložnost pokukati v dogajanje okrog Slovenke leta, kar je krasno in za kar smo televiziji hvaležni.
Konec dober, vse dobro? Upam.
Mi že sprejemamo predloge za Slovenko leta 2010.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste