Za 6 oseb
Priprava: 40 minut
Pečenje: 90 minut
Sestavine: 1,2 kg svinjske pečenke (mesar naj nam v izbrani kos mesa zareže žep za nadev) * sol * poper * 300 g rdečega zelja * 4 žlice masla * 4 žlice vinskega kisa * 3 brinove jagode * 2 nageljnovi žbici * 1 lovorov list * 1 žlička sladkorja * 250 g buče * pol šopka mlade čebule * 150 g bele kruhove sredice ali opečenca * 2 jajci * 1,5 dl mesne juhe iz kocke.
Priprava: Meso za pečenko natremo z mešanico soli in popra. Zelje očistimo in narežemo na tanke pramene, nato pa prepražimo na 2 žlicah masla. Dodamo sladkor, premešamo, zalijemo s kisom, dodamo dišave in začimbe ter dušimo na šibkem ognju 30 minut. Pustimo, da se zelje nekoliko ohladi. Očiščeno bučo narežemo na kockice. Mlado čebulo očistimo in narežemo na obročke. Kruhovo sredico narežemo na kocke. Zmešamo zelje, bučo, kruhove kocke, jajci, mlado čebulo in začimbe, da dobimo nadev. Z nadevom polnimo pečenko. Spnemo jo z zobotrebci ali pa jo povežemo z bombažno nitko, da med pečenjem nadev ne uhaja iz žepa. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V pekaču segrejemo 2 žlici masla in zapečemo pečenko z vseh strani, da porjavi. Zalijemo z juho. Pekač postavimo v pečico in pečemo pečenko 60 minut. Pečico izklopimo in pustimo pečenko počivati 20 minut. Narežemo jo na rezine ter ponudimo s krompirjem in solato.
Nasvet: Z nadevom iz rdečega zelja lahko polnimo tudi telečje prsi.