Nasveti

Vitalne v zrelih letih

M. K.
18. 3. 2010, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ženske po štiridesetem so dandanes mladostne in se lahko merijo z marsikatero tridesetletnico. Pomembno pa je, da vedo, kaj potrebuje njihovo telo, da bo ostalo zdravo in vitalno.

V različnih življenjskih obdobjih nam manjkajo različne stvari. Ženske po štiridesetem so dandanes mladostne, imajo sijočo kožo, nič sivih las in se lahko merijo z marsikatero tridesetletnico. Pomembno pa je, da vedo, kaj poleg tistega, kar ponuja kozmetika, potrebuje njihovo telo, da bo ostalo zdravo in vitalno.

Danes je hrana osiromašena, pa tudi prehranjevalne navade so drugačne. Ženska, ki hoče ostati vitka in vedno v formi, je sicer malo, a zdravo, vendar ta hrana na zagotavlja več dovolj najpomembnejših vitaminov in mineralov.
Pomembni so zlasti vitamini B. Med vitamini so v tem obdobju zagotovo najpomembnejši vitamini iz skupine B oziroma B-kompleks. B1 (tianin) je vpleten v delovanje živčnega sistema, uravnava presnovne procese in prebavo. Če ga primanjkuje, se počutimo utrujene in razdražljive. Tudi želodec bo razdražen, kar bo nespečnost, ki se ob pomanjkanju tega vitamina pogosto pojavlja, samo še poslabšala. Vitamin B2 (riboflavin) sodeluje pri presnovi maščob in aminokislin, aktivira delovanje folne kisline in vitamina B6. Vitamin B3 (niacin) izboljša prekrvitev, znižuje vsebnost holesterola v krvi, vpliva na boljše delovanje prebavnega in živčnega sistema ter na lepšo kožo. Vitamin B5 (pantotenska kislina) je pomemben za zaščito oziroma obvladovanje čustvenih in fizičnih stresov, izboljša vitalnost in upočasnjuje procese staranja. Med najpomembnejšimi in hkrati tistimi, ki ženskam največkrat primanjkujejo, je vitamin B6 (piridoksin). Vpleten je v predelavo aminokislin, ki so najboljši vir energije. Če nam ga manjka, se to kaže na koži, ki postane starikava, brez barve in leska. Pomanjkanje povzroča tudi nespečnost, ki se ji dostikrat rada pridruži še migrena. Drugi vitamini iz skupine B (7, 9 in 12) so prav tako zelo pomembni. Med drugim skrbijo za zdrav živčni sistem. Vitamini skupine B vplivajo na dobro delovanje možganov in izboljšajo cirkulacijo krvi.
Ne pozabite na druge vitamine in minerale! Štiridesetletnica, ki skrbi zase, se zaveda tudi pomena drugih vitaminov. Vitamin D nam pomaga, da naše telo lahko vsrka dovolj kalcija, ki ga potrebujemo za stalno dograjevanje kosti. Vitamin E skrbi za zdravo srce pa tudi za oči in telo varuje pred boleznimi, ki jih prinaša staranje. Vitamin C sodi med antioksidante, ki nas prav tako varujejo pred boleznimi. Vitamin A vpliva na zdrave oči, kožo, dihala in sečila.
Za zdravo štiridesetletnico je pomembno, da ima dovolj kalcija, s katerim si bo zagotovila zdrave kosti (tudi v prihodnosti). Enako velja za magnezij, ki tudi dobro učinkuje na zdrave kosti, poleg tega pa na presnovo ogljikovih hidratov, maščob in tudi beljakovin. Pomanjkanje magnezija povzroči slabo počutje, zaprtost, izgubo apetita, razdražljivost, depresijo. Telesu zagotavljajo optimalno delovanje še minerali fosfor, cink, železo, mangan, jod, selen, krom in molibden. Dejavna ženska mora imeti tudi vedno dovolj železa, sicer hitro postane slabokrvna.
Za boljše počutje in več energije poskrbi tudi tisočletja znana korenina ginsenga. Po vsem svetu ga jemljejo ljudje, ki si želijo biti dejavni ves dan, ki potrebujejo energijo za obvladovanje naporov doma in v službi in ki skrbijo za zdravo srce ter dobro prekrvitev vsega telesa.
Skrbi, stres in napetost povzročajo številne zdravstvene težave. Te se rade izražajo v črevesju z napenjanjem in s prebavnimi motnjami, ki jih neredna in nezdrava hrana še poslabša. Razdraženim prebavilom potem tudi še tako zdrava prehrana ne bo koristila. Energije, ki je je bilo pred tem dovolj, nenadoma ni več. Za obvladovanje tovrstnih težav si današnja ženska lahko pomaga, saj ima na voljo primerna prehranska dopolnila, ki poleg pomembnih vitaminov in mineralov vsebujejo tudi koristne probiotične kulture, s katerimi bodo težave v prebavilih hitro odpravljene.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste