Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine: 150 g riža basmati * sol * 750 g zelenih belušev * ščep sladkorja * 1 žlica masla * šopek koriandra (ali peteršilja) * 2 žlici limoninega soka * poper * 2 žlici olja * 1 žlica praženega sezamovega olja * 1 žlička sezamovega semena.
Priprava: V osoljenem kropu skuhamo riž – toliko da je kuhan, a še čvrst na ugriz. Odcedimo ga na cedilu, oplaknemo z mrzlo vodo (da zaustavimo kuhanje) in spet temeljito odcedimo. Belušem olupimo spodnjo tretjino stebel, konce obrežemo. Odrežemo vršičke in kakšne 3 cm stebla. Preostanke stebla narežemo na 1 cm debela kolesca. Beluše skuhamo v malo osoljenega kropa (toliko, da so komaj pokriti), z dodatkom sladkorja in masla. Kuhamo jih od 2 do 5 minut, toliko da so še čvrsti na ugriz. Odcedimo jih na cedilu, vodo od kuhanja pa prestrežemo in prihranimo. Osmukamo koriander (ali peteršilj) in lističe na drobno sesekljamo. V primerni posodi stepemo preliv iz olja, sezamovega olja, limoninega soka, sesekljanega koriandra in limoninega soka. Solimo in popramo ter dodamo sezamovo seme. V skledi zmešamo kuhani riž, beluše in preliv. Solata naj stoji v pokriti posodi na hladnem najmanj 20 minut. Potem jo okrasimo z vejicami koriandra in ponudimo.
Nasvet: Solata je izdatnejša, če ji primešamo na kockice narezano kuhano šunko.