Za 7 tortic
Priprava: 40 minut
Pečenje: 30 do 40 minut
Sestavine: za krhko testo: 150 g moke * 100 g mletih lešnikov * 125 g sladkorja * 1 jajce * 125 g mrzlega masla; * za nadev: 250 g polnomastne skute * 75 g goste kisle smetane * 1 jajce * 1 rumenjak * 3 žlice sladkorja * 2 zavitka vaniljevega sladkorja * 2 kaplji grenke mandljeve arome * 350 g sliv * moka za delovno površino * maščoba za modelčke * 1 žlica sladkorja za posipanje.
Priprava: Najprej zamesimo krhko testo. V skledi pomešamo moko, mlete lešnike, sladkor, jajce in kosmiče mrzlega masla. Najprej zamesimo z električnim ročnim mešalnikom, nato pa na hitro pognetemo še z rokami, da dobimo gladko testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v plastično folijo in pustimo na hladnem počivati 30 minut. Vklopimo pečico in jo segrejemo na 180 stopinj. Za nadev zmešamo skuto, kislo smetano, jajce in rumenjak. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor in mandljevo aromo. Slive oplaknemo, razpolovimo in izkoščičimo. Testo razdelimo na 7 delov. Z rokami vsak del sploščimo in vtisnemo v namaščen modelček za pogače (premer 10 cm). Robove dobro pritisnemo. Testo na dnu gosto prepikamo z vilicami. Na testo porazdelimo skutni nadev, na vrh pa naložimo slivove polovice. Modelčke damo na pekač, tega pa v pečico, na spodnjo rešetko. Tortice pečemo od 30 do 40 minut. Ko so pečene, jih potresemo s sladkorjem.
Nasvet: Če nimamo malih modelčkov, spečemo torto v modelu navadne velikosti. Čas pečenja je v tem primeru nekoliko daljši.