Zgodbe

Doktor grozljivka

Jana
14. 9. 2010, 04.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Izpoved mlade zdravnice ali resnica o slovenskem zdravstvu

Preživeli smo, vsaj večina, najbolj krizni teden razpadajočega zdravstvenega sistema. In čeprav je kolaps trajal samo osem dni, zdravniki pa so že tretji dan zaslišali Hipokratov klic in deveti dan začeli ponovno delati kot prej, problem ostaja in se povečuje. O katastrofalnih razmerah v naši zelo zarjaveli zdravstveni mašineriji smo se za spremembo pogovarjali z mlado zdravnico, ki kot mnogi njeni kolegi za nastalo situacijo ne krivi samo vlade, ampak tudi svoj lastni ceh, prepreden z ambicioznimi in privilegiranimi posamezniki, ki v svoj krog ne pustijo nikogar.

 »Po eni strani ima moj sindikat Fides prav, saj je edina organizacija, ki je kaj naredila za nas zdravnike, po drugi strani pa bi sistem že jutri popolnoma razpadel, če bi vztrajali pri naši odločitvi,« je povedala 34-letna zdravnica, ki se je v teh hudih dneh kot mnogo drugih zdravnikov ubadala z veliko moralno dilemo – umakniti ali podpisati soglasje za dežurstvo, zdraviti svoje paciente ali ne. Se držati tiste antične zaprisege, o kateri se zdi, da smo danes tako daleč od nje, ali raje prisegati denarju in svoji dobri preskrbljenosti. 
Požrešen in slab informacijski sistem. Veliko denarja bi se dalo privarčevati tudi pri boljši organizaciji dela, je pripovedovala Janja K. Vse preveč je na primer ponavljajočih se preiskav, ki jih naredijo najprej na primarni ravni, v zdravstvenih domovih, potem pa še enkrat, ko pacient pride v bolnico. Izrazito slab in neučinkovit ter požrešen je tudi informacijski sistem kliničnega centra. Ko je Janja K. pred leti kot sekundarij delala na oddelku, je ob odpustu morala diktirati vse pacientove izvide, tudi tiste, ki jih je prinesel s seboj z drugih oddelkov, sestra oziroma administratorka pa jih je morala pretipkati na odpustnico. Namesto da bi UKC imel centralni register, ki bi zdravnike odrešil ur in ur administrativnega dela, morajo pacienti vse nositi s seboj na papirjih, in ko se kateri od njih izgubi ali pozabi, zdravnik pa je v dilemi, jim ne preostane drugega, kot da ga še enkrat pošljejo na preiskavo.
En zdravnik – tri službe? Med nerazumljive in neracionalne pojave v UKC sodijo tudi formalno nadpovprečno produktivni zdravniki, ki so sočasno profesorji, predstojniki, asistenti, mentorji, svetniki, člani odborov in komisij, avtorji člankov ter aktivni udeleženci kongresov, za povrhu pa še izjemno dobro služijo v zasebnih ambulantah. »Vem, da imajo eni več energije od drugih, a včasih se sprašujem, kako je sploh mogoče, da ena oseba opravlja toliko zadolžitev. Jaz mojega mentorja, ki je bil za to tudi plačan, na primer sploh nisem videla, z mano se je prostovoljno ukvarjal drug zelo prijazen zdravnik. Naj pa poudarim, da je ob vsem tem vseeno veliko zdravnikov pravih garačev, in te je videti samo na oddelkih ter nekaj izjemnih profesorjev tudi na fakulteti,« je pripovedovala naša sogovornica.

Več v Jani št. 37, 14. 9. 2010

Tekst: TINA HORVAT

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste