Nasveti

Vzhajani krompirjevi zrezki

Jana
13. 10. 2010, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za 4 osebePriprava: 30 minut in čas vzhajanjaKuhanje: 15 minut Sestavine: 250 g krompirja * 60 g masla * 4 rumenjaki * ščep soli * 280 g moke * kvasec iz 1 dl mlačnega mleka, 1 žličke sladkorja , 20 g kvasa in 2 žlic moke * maščoba za cvrenje.

Priprava: Krompir olupimo, umijemo, narežemo in skuhamo v osoljeni vodi do mehkega. Nato ga odcedimo in pretlačimo. Iz sestavin zmešamo kvasec in pustimo, da vzhaja. Še topli krompirjevi kaši primešamo maslo, sol, rumenjake, moko in vzhajani kvasec. Testo mešamo le toliko, da je gladko. Nato ga pokrijemo s prtičem in pustimo, da na toplem vzhaja. Vzhajano je takrat, ko se približno podvoji. Takrat ga zvrnemo na pomokano delovno površino in razvaljamo za prst na debelo. Z obodom kozarca, ki ga sproti pomakamo v moko, izrežemo iz razvaljanega testa kroge. Lahko pa testo narežemo tudi z ostrim nožem v pravokotno obliko. Zrezke zložimo na pomokano desko, pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati. V globoki ponvi ali v cvrtniku segrejemo maščobo. Vzhajane krompirjeve zrezke zlato ocvremo z obeh strani. Poberemo jih s penavko, odcedimo na papirnati brisači in ponudimo za prilogo k dušeni zelenjavi ali izdatnejši mešani solati.

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov