Priprava: Krompir olupimo, umijemo, narežemo in skuhamo v osoljeni vodi do mehkega. Nato ga odcedimo in pretlačimo. Iz sestavin zmešamo kvasec in pustimo, da vzhaja. Še topli krompirjevi kaši primešamo maslo, sol, rumenjake, moko in vzhajani kvasec. Testo mešamo le toliko, da je gladko. Nato ga pokrijemo s prtičem in pustimo, da na toplem vzhaja. Vzhajano je takrat, ko se približno podvoji. Takrat ga zvrnemo na pomokano delovno površino in razvaljamo za prst na debelo. Z obodom kozarca, ki ga sproti pomakamo v moko, izrežemo iz razvaljanega testa kroge. Lahko pa testo narežemo tudi z ostrim nožem v pravokotno obliko. Zrezke zložimo na pomokano desko, pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati. V globoki ponvi ali v cvrtniku segrejemo maščobo. Vzhajane krompirjeve zrezke zlato ocvremo z obeh strani. Poberemo jih s penavko, odcedimo na papirnati brisači in ponudimo za prilogo k dušeni zelenjavi ali izdatnejši mešani solati.
Vzhajani krompirjevi zrezki
Za 4 osebePriprava: 30 minut in čas vzhajanjaKuhanje: 15 minut Sestavine: 250 g krompirja * 60 g masla * 4 rumenjaki * ščep soli * 280 g moke * kvasec iz 1 dl mlačnega mleka, 1 žličke sladkorja , 20 g kvasa in 2 žlic moke * maščoba za cvrenje.