Za 4 osebe
Priprava: 2 minuti
Kuhanje: od 3 do 4 minute
Sestavine: sveža jajca * vrela voda * sol * beli kis * mešana sezonska solata * na maslu opečene kocke belega kruha.
Priprava: V široki kozici segrejemo vodo, da zavre. Solimo jo in okisamo z belim kisom – rdeči vinski kis namreč obarva jajca, da niso privlačnega videza. Vsako jajce ubijemo v skodelico ali zajemalko. Previdno ga položimo v vrelo, okisano slano vodo in kuhamo na ne premočnem ognju od 3 do 4 minute. Jajca poberemo s penavko. Odcedimo jih in obrežemo odvečni beljak. Zunanja srajčka iz beljaka je čvrsta, rumenjak v sredini pa skoraj tekoč. Jajca v srajčki posadimo na solato ali jih ponudimo z gosto zelenjavno juho, rižoto, dušeno zelenjavo.
Nasvet: Jajca v srajčki teknejo na primer s cezarjevo solato (na fotografiji): glavo solate (romana) očistimo, liste umijemo in narežemo na 2 cm široke trakove. Odcedimo in popivnamo 2 sardelna fileja in ju na drobno sesekljamo. Na maslu opražimo kocke belega kruha. V ponvi hrustljavo popečemo na kockice narezano prešano slanino. Solato zmešamo s slanino, sardelnimi fileji ter s solatnim prelivom, ki ga zmešamo iz limoninega soka, soli, popra in olivnega olja. Na vrh damo opražene kruhove kocke in jajca v srajčki, po želji posipamo tudi z na tanko narezanimi koščki parmezana ali zbrinca.