Jabolka so na voljo vse leto, najbolj sočna, aromatična in zapeljiva pa so zagotovo v jesenskem času. Sveži sadeži, ki so dozoreli v domačih sadovnjakih, niso samo bogat vir vitaminov, ampak jih pogosto uporabimo za pripravo peciva. Z užitkom pečemo sladke, sočne jabolčne pite, pogače in druge dobrote, saj nam prijetno osladijo in polepšajo jesen.
Obrnjena jabolčna pogača
Za 12 kosov
Priprava: 30 minut
Pečenje: 40 minut
Sestavine:
- 250 g moke
- 100 g sladkorja
- 150 g masla
- 1 kg kiselkastih jabolk
- 1 limona
- 4 žlice medu
- 50 g orehovih jedrc
Priprava:
Iz moke, sladkorja in kosmičev mrzlega masla zgnetemo z električnim ročnim mešalnikom krhko in gladko testo. Testo oblikujemo v ploščat hlebček, zavijemo v folijo in damo za 30 minut počivat na hladno. Jabolka olupimo, prerežemo na polovice in izrežemo peščišča. Izdolbene jabolčne polovice takoj pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo. V okroglo posodo za narastke (premer 26 cm) nakapljamo plast medu. Posodo damo za 4 minute v pečico, ogreto na 200 stopinj. Ko je vroča, jo vzamemo iz pečice. Na dno zložimo jabolčne polovice s prerezano ploskvijo navzdol. Na pomokanem kosu papirja za peko razvaljamo testo v krog s premerom 30 cm. S papirjem poveznemo testo na jabolka v modelu. Ob robu testo pritisnemo s prsti, da so jabolka vsa pokrita. Model damo spet v pečico in pečemo pogačo na srednji rešetki 30 minut. Pustimo, da se ohladi v modelu, nato jo zvrnemo na krožnik. Okrasimo z orehovimi jedrci in ponudimo z vaniljevim sladoledom ali stepeno sladko smetano.