V mrzlih zimskih dneh si z užitkom privoščimo vroč, sladek pa tudi nekoliko izdatnejši prigrizek. Skuhamo na primer mlečni riž in ga obogatimo s suhim ali svežim sadjem, smetano, vaniljo in drugimi dodatki. Če ga skuhamo vnaprej, je lahko na mizi že za zajtrk, če prej postrežemo s skodelico juhe, je lahko za kosilo, otroci pa bodo veseli, če jim ga skuhamo za večerjo.
Mlečni riž z jabolki
Za 2 osebi
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine: 1 skodelica (2,5 dl) riža * 4 skodelice manj mastnega mleka * 1 majhno jabolko (na primer elstar) * 2 žlici sladkorja * ščepec mletega cimeta in sladkor za posipanje.
Priprava: v kozici pristavimo mleko, da zavre. Dodamo riž in ga v pokriti posodi in na šibkem ognju kuhamo 20 minut oziroma toliko, da se riž napije tekočine in zmehča. Pogosto premešamo. Odstavimo in pustimo riž v pokriti posodi stati, da vsrka še vso preostalo tekočino. Jabolko razrežemo na četrtine in odstranimo peščišče, jabolčne četrtine narežemo na tanke rezine. Nekaj jih prihranimo za okrasitev, preostale pa skupaj z 2 žlicama sladkorja primešamo rižu. Zmešamo cimet in 3 žlice sladkorja. Mlečni riž okrasimo z jabolčnimi rezinami in potresemo s cimetovim sladkorjem.
Vaniljev mlečni riž s suhim sadjem
Za 2 osebi
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine: od 4 do 5 dl mleka * izpraskani stržen 1 stroka vanilje * ščepec soli * 100 g okroglozrnatega riža * 100 g suhega sadja (rozine, fige, marelice ...) * 3 dl jabolčnega soka * 2 žlički jedilnega škroba * 1 jajce ( rumenjak in beljak ločimo) * 3 žlice sladkorja.
Priprava: v kozici pristavimo mleko, vaniljin stržen in ščepec soli. Ko mleko zavre, stresemo vanj riž in ga na šibkem ognju kuhamo, da vpije tekočino in se zmehča. Med kuhanjem večkrat premešamo. Suho sadje na drobno narežemo in kuhamo v jabolčnem soku od 10 do 12 minut. Jedilni škrob gladko razmešamo z malo hladne vode. Dodamo jabolčnemu soku in suhemu sadju ter prevremo, da se kompot zgosti. Odstavimo. Iz beljaka stepemo čvrst sneg. Vanj vsipamo sladkor in stepamo dalje, da dobimo sijoč sladki sneg. V vroči kuhani mlečni riž zamešamo rumenjak. Nato primešamo še sladki sneg. Riž postrežemo s kompotom iz suhega sadja.
Mlečni riž z zapečeno skorjico
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine: 0,5 litra mleka * 2 žlički vanilin sladkorja * 125 g okroglozrnatega riža * 300 g zamrznjenih borovnic (odtaljenih) * 3 žlice praška za vaniljev puding * 2 žlici jabolčnega soka * 3 žlice sladkorja.
Priprava: pristavimo mleko in 1 žličko vanilin sladkorja. Ko mleko zavre, primešamo riž in zmanjšamo ogenj. V pokriti posodi in na šibkem ognju kuhamo riž od 35 do 40 minut. Odtaljene borovnice damo v kozico in jih na šibkem ognju počasi segrejemo. Prašek za puding gladko razmešamo z jabolčnim sokom in 1 žličko vanilin sladkorja. Dodamo borovnicam, gladko razmešamo in pustimo, da tekočina enkrat zavre. Kompot damo v posodo za narastke. Kuhani mlečni riž previdno porazdelimo na kompot v modelu. Riž potresemo s sladkorjem. Sladkor karameliziramo z ročnim gorilnikom ali pod grilom v vroči pečici, da nastane karamelna skorjica.
Kokosov mlečni riž s sadjem
Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 40 minut
Sestavine: 2 žlici sladkorja * 150 g okroglozrnatega riža * 4 dl nesladkanega kokosovega mleka (iz konzerve) * 6 dl mleka * ščepec soli * 60 g sladkorja * 4 žlice kokosovih kosmičev * 2 žlici kokosovega likerja * 1 žlička naribane limonove lupine (bio) * 1 do 2 žlici limonovega soka * sveže ali vloženo sadje (kivi, mango, breskve ...)
Priprava: v kozici pristavimo hladno mleko, kokosovo mleko, riž, ščepec soli in 60 g sladkorja. Segrevamo na srednje močnem ognju, da mleko počasi zavre. Kozico pokrijemo in kuhamo riž na šibkem ognju 40 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo. V teflonski ponvi brez maščobe svetlo prepražimo kokosove kosmiče. Pustimo, da se ohladijo. Sadje narežemo na koščke, nekaj ga prihranimo za okrasitev. V kuhani riž zamešamo narezano sadje, kokosov liker, limonovo lupinico in limonov sok. Posebej pomešamo kokosove kosmiče in 2 žlici sladkorja. Ponudimo k mlečnemu rižu, da si vsak postreže po okusu.