Za 2 osebi
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine:
1 čebula
30 g masla
200 g riža
0,5 litra bistre zelenjavne juhe (ali jušne osnove) iz kocke
šopek rukole
20 g mandljevih lističev
30 g naribanega parmezana
sol
poper
Priprava:
Čebulo na drobno sesekljamo in steklasto prepražimo na maslu, da se zmehča. Dodamo riž in ga med mešanjem pražimo od 3 do 4 minute, da se zrnca namastijo in so videti prozorna. Potem začnemo postopoma prilivati vročo juho. Prilivamo jo po zajemalkah, med kuhanjem pa riž pogosto premešamo. Novo zajemalko juhe prilijemo takrat, ko riž že skoraj vsrka vso tekočino. V teflonski ponvi brez maščobe prepražimo mandlje, da zlato porjavijo. Rukolo očistimo in umijemo, debela stebla odstranimo, liste pa na grobo sesekljamo. Kuhanemu rižu primešamo rukolo in naribani parmezan. Po okusu solimo in popramo. Potresemo s prepraženimi mandlji in ponudimo s svežo solato.
Nasvet: Rižota bo še sočnejša, če ji nazadnje primešamo žlico kisle smetane. Namesto z mandlji jo lahko potresemo tudi z na grobo sesekljanimi in na rahlo popraženimi orehovimi jedrci.