Mnenja

Nevrotična gospodinja: Predvelikonočne igre

Sonja Grizila
14. 4. 2023, 08.00
Deli članek:

Letošnja zima ima zares dolg rep, mrzlo je kot pes, včasih smo že marca razsajali po terasi in prirejali klepete ob kavi, zdaj je pa že april in nas še zmeraj zebe.

Pexles, Jana
Kolumna nevrotične gospodinje

  Ampak babica je odločila, da je zdaj pa res čas za  zabavo na prostem, mraz gor ali dol. Tistega popoldneva smo bili najprej na prireditvi v seniorskem klubu, igrali so skeč z babico v glavni vlogi. Upodobila je prostitutko, in to z velikim žarom. Ne vem, kdo ji je pomagal, ko se je našemila, ampak manjkalo ni prav nič – prekratko krilo, mrežaste nogavice s črto, visoke pete, da se je komaj lovila na njih, črne obrvi, živo rdeče ustnice in, seveda, velikanski dekolte. Malce plisiran sicer, a nič hudega, seniorji pač niso preveč izbirčni, še posebej tisti s povprečnimi penzijami.  

          Po tistem so se zbrali pri nas, babica je namreč proslavljala rojstni dan ter povabila vse nastopajoče (pa tudi skoraj vse gledalce) na pijačo in prigrizek. Že od zgodnjega jutra me je priganjala, kaj vse moram pripraviti (in nakupiti, kakopak), ker da je to edino darilo, ki si ga želi. Žur. Potem ko jih bomo postregli, se lahko mirno spokamo od hiše. In naj se nikar ne vračamo prezgodaj. A mi nismo vabljeni, me je zanimalo. Niti ne. Gotovo nas ne zanimajo pogovori o nizkih pokojninah, varstvenih dodatkih, evtanaziji in vnetih prostatah. 

Prav, prav.

          Pripravili smo gasilske mize in stole, jih zasuli s krožniki, polnimi skledami in kozarci ter pričakali goste, da bi videli, ali je dovolj prostora, pa tudi hrane. Seniorji so se valili z vseh koncev in krajev, prijazno pozdravljali nas in se objemali med seboj, prav ganljivo je bilo. Nakar se prikaže slavljenka – natančno takšna, kot je nastopala v tistem skeču. Druščina jo je veselo pozdravila, no, babičine vrstnice so se čisto zares malce sarkastično nasmihale. Ker je bil povabljen tudi rajonski župnik, me je malce zaskrbelo. Babi, sem rekla tiho, se ti ne zdi, da boš takole namaskirana zbujala pretirano pozornost? Saj ravno to hočem, se je zasmejala. Kaj pa župnik? Mu bom že razložila, da sem ravnokar odigrala vlogo Marije Magdalene, ki je bila tudi prostitutka. A ne? In je potem postala goreča Kristusova privrženka. Ampak obstaja tudi teorija, da sploh ni bila razvratnica, ampak Jezusova žena, ki jo je ženskomrzna Katoliška cerkev razglasila za vlačugo. Vem, vem, je rekla, toda ona se drži svetopisemske zgodbe.

                 Pusti mi no malo veselja, je rekla. »Kolikokrat v življenju pa se bom še lahko afnala v visokih petah in nogavicah na črto?« Prijatelji so prikimavali. Če bo župnik kaj sitnaril, mu bom postregel z zanimivo anekdoto, se je zarežal eden od seniorjev. Njegov brat je pred davnimi leti igral Kristusa v pasjonu, potem pa je kar v opravi, v kateri so ga pribili na križ, zavil v goste k mesarjevi ženi, ki je igrala Marijo. Mesar, ki ga tistega dne ni spil toliko kot po navadi, ju je zasačil in publika, ki je gledala pasjon in se je še zadržala na zakuski, je videla tale prizor: čez vas je tekel nesrečni Kristus v cunji, zaviti okrog bokov, za njim pa so se slišali besni mesarjevi kriki. Če ne bi posredovali mimoidoči, bi  ga prevarani mož lastnoročno križal.

                      Prišel je trenutek, ko smo se, kot smo obljubili, pobrali od hiše. Na poti smo srečali župnika, ki jo je veselo mahal na zabavo. Priznam, da sem se na skrivaj pokrižala. 

Kolumna je bila objavljena v  reviji Jana, št. 15, 11. 04. 2023.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste