Mnenja

Lovec na utrinke: Umetna nespamet

Vasja Jager
23. 2. 2023, 07.00
Posodobljeno: 23. 2. 2023, 12.59
Deli članek:

Lahko bi poskusil biti ekstra neizviren in namesto svojih dolgočasnih zmotnih mnenj za spremembo objaviti poskus kolumne, ki bi jo napisal novi superzvezdnik globalnega fetišizma, algoritem umetne inteligence ChatGPT ...

Urška Lukovnjak
Vasja Jager

– to je sedaj pač zelo kul, fascinirani narod na veliko preizkuša meje zmogljivosti umetne pameti in ji nalaga pisanje vsega možnega, od predloga zdravstvene reforme do prostega spisa o svoji poti v šolo, in tovrstno početje naj bi bilo hvalevreden trend, ki pelje v novo realnost. Kako neki naj bi bila videti ta nova realnost, pa nihče nima niti najmanjšega pojma – čeprav je dejansko že tukaj.

Za razliko od dušebrižnikov, ki opozarjajo, da bo zlohotni abak na sončno upravo poslal horde novinarjev, uradnikov, programerjev in celo pravnikov, učiteljev in (paf!) zdravnikov, mene pri vsej reči še najmanj skrbi za moje delo. Sekiranje, da me bo brezčutni algoritem naredil za pogrešljivega, je enako bedasto kot dretje domoljubnih paranoikov, ki se jim je pred šestimi ali sedmimi leti debelo črevo obračalo navzven ob misli na kranjskega jezika, šeg in zakonov neuke Sirce, ki da jim bodo prevzeli šihte, za nameček pa še premamili žene v grehoto. Pa tudi ko bo umetna inteligenca postala zadosti brihtna za pisanje primerljivo zateženih in z brezciljnimi metaforami zamaščenih tekstov – kar je vprašanje par let, če ne mesecev – naj me kura piči, če se bom pusti mirno izriniti nekemu silicijskemu povzpetnežu! Če pa bom nekoč res tako slab, da me bo ta dejansko presegel, bom pač častno naredil harakiri z nalivnikom iz osnovne šole, s katerim sem se učil pisati brez haska. Ali pa ne, bom raje pograbil svojo socialno podporo in se končno v spokoju posvetil dušegojnim dejavnostim, kot so slikanje tihožitij, pisanje zlaganih spominov in seks, z jasno zavestjo, da je končni cilj celotnega tehnološkega napredka razbremenitev človeka za vzvišenost. Prav tako me ne skrbi preveč, kaj utegne biti, ko bo umetna inteligenca postala dejansko zavestna in čuteča; mnogi se bojijo, da bo tedaj računalniški hlapec postal novi gospodar sveta, terminatorski antikrist, ki nas bo kot manjvredno obliko zavestnega življenja brez milosti iztrebil, v najboljšem primeru pa zasužnjil – spet, vso srečo. Kajti če se bomo kdaj znašli na tej točki, bo to zgolj pomenilo, da človeštvo kot vrsta ni izpolnilo pričakovanj evolucije in da je ta zato preprosto končala neuspešni eksperiment ter predala prvenstvo novi, naprednejši obliki.

Kar me skrbi, ni počlovečenje stroja, temveč dehumanizacija človeštva. Nihče še niti približno ne ve, kakšne posledice bo imel najnovejši tehnološki preskok na naše ume in na naše duše, predvsem pa na ume in duše naših otrok. Mobilni telefoni so v širši rabi nekako dobrih dvajset let, pa se znanosti šele zdaj prav svita, da piskajoči in svetleči se cegli ob pretirani uporabi dobesedno kurijo razvijajoče se možgane. Družbena omrežja harajo približno desetletje in komaj zdaj nam postaja jasno, da njihovi prefinjeni sintetični umetni svetovi ne zmorejo nadomestiti pravega, temveč zgolj poglabljajo prepad med iluzijo in resničnostjo, med všečkom in ljubeznijo, med balončkom in skupnostjo – v tem prepadu pa izginja nekaj dobrega, nekaj pristnega in radostnega, kar bi moralo žuboreti po vse bolj praznih tratah in ploščadih pred bloki, po igriščih in knjižnicah. Umetna inteligenca pa je tehnološki preskok, proti kateremu so mobilniki in Facebook in verjetno še celo njegovo veličanstvo internet poskakovanje deževnika – kako zelo nas bo zdrmala, ni jasno nikomur, in nihče še ne ve, kako zagotoviti njeno optimalno rabo namesto uničujoče zlorabe. Človeštvo je v svojem kolektivnem bistvu očitno še vedno le radovedno otroče, ki na lastni koži preizkuša domet lastnega hrepenenja.

Še več zanimivih zgodb vas čaka v reviji Jana, št. 8, 21. 02. 2023.

Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste