Mnenja

Lovec na utrinke: Zgodbe ob božiču

Vasja Jager
24. 12. 2022, 07.00
Deli članek:

Ho ho ho, privlekli smo se do božiča, leto se je prelomilo in dan se spet daljša. V skladu s tradicijo je to čas med dvema časoma, obdobje med poslednjo volčjo nočjo leta in prvim krhkim iskrenjem prerojenega sonca.

revija Jana
Vasja Jager

Zima, ki nas je ustavila sredi koraka, sredi utripa žile, nas primrznila v drgetajoča, kašljajoča in škripajoča telesa ter nas ob daljšanju senc znova brutalno soočila z lastno minljivostjo, sedaj končno sama zaznavno mineva. Ni samoumevno, da se najdemo tukaj, na tem koncu časa, pod zimzelenim drevesom življenja; mnogi niso dospeli do sem, temveč jim je v preteklih mesecih opešal korak, na njihovih negibnih imenih se nabira mraz, sneg pada na njihov spomin. Mi pa smo tukaj in zato si lahko voščimo – vsak sebi in drug drugemu; iskra v nas, četudi drobna in šibka, še vedno tli pod prestanimi preizkušnjami in počasi jo bomo spet razpihali v plamen.

Naj si o sebi in o drugih mislimo karkoli, v svojem golem bistvu smo vsi samo popotniki, ki tavamo skozi noč in trkamo na vrata drugih; ali smo izgubljenci ali pa nemara pozabljeni stari bogovi, ki zgolj preizkušamo gostoljubje sočloveka, tega z gotovostjo ne ve nihče in nemara nihče tudi ne izve. Vse, kar imamo, so lastni upi, pot, ki se nam sama od sebe odvija pod nogami, in zgodbe, ki nam jih prinese. Božič je čas, ko nam je dopuščeno, da se ustavimo, občutimo hvaležnost za svoje zgodbe, jih podelimo z ljudmi, ki so nam blizu, in s hvaležnostjo sprejmemo povabila v njihove. To je surov, intimen trenutek človeškosti, ki je lahko izpolnjujoč, za marsikoga pa je zaradi dvomov o lastni vrednosti, o smiselnosti in sprejemljivosti svoje zgodbe lahko tudi hromeče težak; to so ljudje, ki so se ustavili in nehali trkati na obstoj soljudi – ne zato, ker bi našli svoj dom v svoji in nekogaršnji zgodbi, temveč ker verjamejo, da so nepovratno zašli. Toda človek ni nikoli povsem sam in povsem izgubljen; tudi v najtrši zimski noči se splača premikati stopala po hrustajočem odvijanju zamrznjene gazi, in četudi ta zaide proč od luči mesta, v sovražno, sestradano divjino, nas tavanje sčasoma lahko pripelje do votline, iz katere smo nekoč izšli. Zazreti se vase, zazreti se v temo votline in v njenem najskrivnejšem kotičku prepoznati otroka, ki ga iščemo, odkar smo se podali na pot, pasti pred njim na kolena – skleniti krog, začeti nov cikel, to je smisel božiča.

Več v Jani, št. 51, 20. 12. 2022

revija Jana
Naslovnica revije Jana

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste