Na božični večer, štiriindvajsetega, je v njihovi kuhinji slavnostno in zabavno. Ob božični glasbi vsi skupaj kuhajo. »Vse mora biti praznično in kot iz škatlice. Pred božično večerjo pokropimo hišo in zmolimo ob jaslicah. Zadnja leta se vsi zberemo v dnevni sobi pri moji bolni mami, ki ne more iz hiše,« nam zaupa sogovornica. Njihov božični jedilnik sestavljajo jedi iz različnih gospodinjstev. Zbere se namreč širša družina, zato združijo prijetno s koristnim, tako da vsak od povabljencev nekaj skuha ali speče. »Vedno je okusno in obilno. Svinjska rebra s krompirjem ne smejo manjkati. Pa njoki v sirovi omaki, zanje vedno najbolj navija naš najmlajši, Jan, ki ima že 18 let. No, tudi ocvrte jedi ne smejo manjkati, da se smeji možu Juretu.« In tako kot božična simbolika prikazuje in poudarja pomen življenja ter upanja, tudi njihova posebna jed simbolizira novo življenje. »Nekaj, kar jemo samo za božič, so polnjena jajca. Čisto preprosto in hitro. Vsi moji fantje jih obožujejo.«
RECEPT
Polnjena jajca
Sestavine
- kokošja jajca
- kisla smetana
- majoneza
- sol
- poper
Priprava
1. Najprej zberemo potrebno količino jajc. »Pri nas morata biti vsaj dve jajci na osebo,« pravi Urša Sešek. Jajca v trdo skuhamo, olupimo in prerežemo na pol po dolgem.
2. Previdno odstranimo rumenjake (pazimo, da ne poškodujemo beljakov) in jih damo v posodo. Po okusu dodamo kislo smetano, majonezo, sol in poper ter vse dobro premešamo. Z mešanico napolnimo prazne beljake.
3. Na vsako jajce lahko dodamo še košček sira in paprike ter vejico peteršilja. Karkoli, kar imamo radi in poskrbi, da je pisano.
Več v Jani, št. 51, 20. 12. 2022