Ljudje

V spomin: Milka Podbregar 1934–2024

Sonja Grizila
23. 7. 2024, 08.00
Deli članek:

Dva meseca po svojem 90. rojstnem dnevu se je poslovila naša Milka, Janina tajnica, ki je bila v redakciji skoraj od začetka.

revija Jana
Milka Podbregar 1934–2024

Prej je delala v centralni redakciji Dela, zmeraj popoldne (ko je bilo najbolj stresno), da sta lahko z možem izmenično čuvala svoji dve hčeri. Delo in Revije so bili takrat še eno podjetje, zato je bilo kadrovsko prehajanje običajno. Kmalu po poskusu moške ekipe, da bi spravila v življenje popularen »babji cajtng«, je modro vodstvo ugotovilo, da tako ne bo šlo, in na Jano poslalo Bernardo, ta pa je skoraj odpovedala službo, ker da je to zadnje, kar jo zanima. In k tej vražji babnici v najboljšem pomenu besede je bila potem poslana Milka, ne čisto po naključju; Delove tajnice so bile posebna elita izobraženih žensk, brez katerih redakcije preprosto nismo mogle delovati. Iča, Fanika, Danica, Vanja, Ava, Elica, Milka, Alenka in še katera so obvladale sodobno tehnologijo, na tekmovanjih v tipkanju so pobirale nagrade, nekatere so še znale stenografijo, še veliko pomembneje pa je bilo, da so bile odlične organizatorke, ki so držale vse niti v svojih rokah. Nihče ni vedel vsega razen njih. Uredile so vse, kar je bilo treba, pa tudi marsikaj od tistega, kar ni bilo v njihovem opisu del in nalog. Le tega si niso mogle urediti, da bi jih za naporno in odgovorno delo ustrezni plačali.

Z Milko sva bili sodelavki deset let, vse do njene upokojitve. V redakciji Jane me je pričakal ritual, ki nikakor ni bil brez smisla. Ob devetih zjutraj (nekateri so temu rekli sredi noči) je Milka skuhala čaj, sedli smo okrog majhne mize, in to je bilo neformalno druženje, namenjeno razčiščevanju redakcijskih, svetovnih, včasih pa tudi osebnih problemov. Še posebej za mlade novinarje je bil pogovor dragocen, saj smo razpravljali o temah, o katerih smo pisali – vsak je povedal svojo izkušnjo ali svetoval pogovor s kom, ki o tem največ ve. Tudi sprli smo se, seveda; na Jani so bila zmeraj dovoljena tudi zelo odbita stališča, če si jih znal pojasniti in dokazati. Milka je bila v teh pogovorih glas ljudstva, poznala je namreč veliko primerov iz resničnega življenja, ki niso zmeraj potrjevali naših teorij in tez. Skrbno smo poslušali, kaj nam ima povedati. Neredko nam je kakšno temo tudi predlagala. In poiskala stike. V njeni beležki je bilo na tisoče telefonskih številk.

Za vsak medij je vzdušje v redakciji izjemno pomembno. Prepiri, ljubosumje in metanje polen pod noge se pri končnih izdelkih poznajo. Jana je veljala za trdno redakcijo, ki v vseh preizkušnjah čvrsto drži skupaj, česar ni preprosto doseči. Kako zelo se je treba truditi za zaupanje! Milka, ki je vse vedela, je znala čuvati naše skrivnosti, ne da bi jo bilo treba za to prositi. Ampak ko me je strogo pogledala v oči in vprašala, »kako je torej s tem?«, mi je bilo jasno, da me nekdo opravlja in da bo to razčistila. Ni zdravo, če se skozi redakcijo plazi sluz, na kateri lahko komu spodrsne.

Leta 1988 se je upokojila, še prej pa je kar pet mesecev uvajala v delo novo tajnico Slavico, in ta je bila tudi z nami do konca delovne dobe. Si lahko predstavljate, kakšno razkošje je to bilo? Danes ima po deset redakcij eno tajnico ali pa še to ne. Po upokojitvi se nismo več veliko videvali, ni imela časa. Do šole je spravila pet vnukov, ti so jo obdarili s šestimi pravnuki, pa vrtnarila je na svoji rodni domačiji. Srečno pot, draga Milka, tja onkraj! Vem, da si verjela, da boš tam znova srečala svojega sinčka, ki je umrl še dojenček. In svojega ljubega moža, ki se pred 22 leti ni več vrnil s sprehoda, ker mu je opešalo srce.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste