Ljudje

Martina in Cene Prevc: Od veselja bova zaplesala ali vsaj poskočila!

Katja Božič
1. 3. 2023, 08.00
Deli članek:

»Nikoli prej se nisem svojega telesa tako zavedala, kot se ga zavedam zdaj,« pravi 26-letna Martina Smodiš iz Melincev ob reki Muri, ki je zaradi cerebralne paralize že od majhnega na invalidskem vozičku.

Mateja Jordovic Potocnik
Martina Smodiš

Pomagajmo paraplesalcem do uspehov!

Donacije za plesalce zbirajo s SMS na: 1919 TANGO5 in tudi s spletno licitacijo jubilejnih skakalnih smuči s podpisi tekmovalcev, ki bodo tekmovali na svetovnem prvenstvu FIS v nordijskem smučanju Planica 2023Smuči so izdelane kot originalne skakalne, a izjemoma v posebni dolžini 223 cm (zaradi letnice dogodka 2023). Poleg skakalnih so v isti dolžini izdelali tudi tekaške smuči. Grafično so v barvah slovenskega športa, modri in zeleni. Naredili so jih v slovenskem podjetju in služijo zgolj kot promocijske smuči svetovnega prvenstva FIS v nordijskem smučanju Planica 2023. Spletna licitacija bo potekala do 7. 3. na povezavi: https://dobrodelni.si/. Prejemnik donacij bo Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite.

Ta ji pomaga pri vijuganju skozi življenje, zadnja leta pa tudi na plesnem parketu. Ko je pred osmimi leti začela plesati, je njeno življenje dobilo povsem drugo dimenzijo. Ples ji je spremenil in obogatil življenje! Ker pa je paraples eden dražjih športov in velik del finančnega bremena tekmovanj pade na ramena plesalcev, bosta Martina in smučarski skakalec Cene Prevc v času Svetovnega prvenstva v Planici promovirala akcijo zbiranja sredstev za plesalce na invalidskih vozičkih, plesalce z manj priložnostmi in za tiste, ki jim ples pomaga kot oblika terapije. Akcijo sicer organiziraRotary Club Ljubljana International.

S cerebralno paralizo, posledico možganskih poškodb in pomanjkanja kisika, ki jih je dobila kot nedonošenka, se je naučila živeti in že dolgo se ne sprašuje več, kako bi bilo, če bi bilo drugače. Na življenje skuša gledati pozitivno in kar najbolj izkoristiti svoje potenciale. V puberteti, ko hormoni ponorijo, je razmišljala, zakaj se je to zgodilo prav njej, a se je iz temnejših trenutkov vedno nekaj naučila in šla naprej. Vedno je bila zvedav otrok, kar ji je pomagalo bolje razumeti sebe, pravi. Zavedala se je, da vse slabo enkrat mine in dobro enkrat pride.

Mateja Jordovic Potocnik
Cene Prevc

Šport je pomemben!

Šport je za skorajšnjo magistro prevajalstva, prek študentskega servisa zaposleno na angleškem servisu Slovenske tiskovne agencije, pomemben del življenja. Starša sta ji vedno dala vedeti, da lahko normalno živi, se izobražuje, druži z vrstniki, celo v šport so jo spodbujali. Profesor za športno vzgojo je zanjo oblikoval poseben program vaj za raztezanje in moč, igrala je odbojko sede, badminton … Pravo odkritje ob koncu srednje šole pa je bil paraples.

Mateja Jordovic Potocnik
Martina Smodiš

Zanj se je zagrela, ko sta se s plesno točko v oddaji Slovenija ima talent predstavila paraplesalka Barbara Šamperl in njen soplesalec Klemen Pirman. »Ker so takrat ravno potekale priprave na maturantski ples naše gimnazije v Ljutomeru, sem želela sodelovati tudi sama. Po priporočilu zdravnice Hermine Damjan na URI Soča in ob podpori staršev sem kontaktirala Barbaro in Klemna ter s še dvema sošolcema začela hoditi na plesne vaje v Maribor pod okriljem Društva za cerebralno paralizo Sonček Maribor,« se spominja svojih plesnih začetkov.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 9, 28. 02. 2023. Spletna izdaja je na voljo TUKAJ.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste