Ljudje

Nisem žrtev ženske in otroka

Jana
18. 8. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mag. Andrej Debeljak, nekdanji župnik s Koroške Bele o tem, zakaj je izstopil iz cerkve in kako odlično se počuti v zasebnem sektorju.

Do letošnjega januarja je bil Andrej Debeljak med najbolj priljubljenimi duhovniki v Sloveniji. Glas o njem se je razširil daleč preko meja njegove fare na Koroški Beli. Še posebno radi so ga imeli otroci, saj so množično obiskovali maše, verouk in pod njegovim vodstvom smučali, plezali in se dobro imeli. A 34-letni Ljubljančan je že nekaj let živel dvojno življenje. Na smučanju je spoznal Karmen in se zaljubil. Sad njune ljubezni, sin Aljaž, je zdaj star tri leta in pol. Ker ni mogel učiti in govoriti o tem, s čimer se ne strinja, se je odločil, da varnost cerkve zamenja za »zasebni« sektor, v katerem se odlično počuti. Pridiganje in spovedovanje vernikov je zamenjalo njegovo psihoterapevtsko svetovanje, ljubezen do Boga pa ljubezen do Karmen in Aljaža, s katerima živi v prelepi hiši v Vrbnjah pri Radovljici.

- Do letošnjega januarja ste bili priljubljeni duhovnik na Koroški Beli, potem pa ste izstopili iz cerkve, saj ste se zaljubili.
Ja, saj sem vendar človek, ha, ha ... Sicer pa moj izstop iz cerkve ni povezan ne z žensko ne s sinom. Karmen mi je vedno govorila, naj ostanem srečni župnik in naj zaradi nje ne izstopim, otrok pa tudi zraste in gre. Kolikor se to sebično sliši, je res. Iz cerkve nisem izstopil kot žrtev ženske, otroka ali kake druge privatne zgodbe, to bi bila neumnost.
- Izstop zaradi ljubezni bi bila neumnost?
Ne, nisem šel zaradi ljubezni, ampak zaradi sebe. Vse, kar počnemo, počnemo zaradi sebe. Moje privatno življenje je bil močan faktor, da sem pospešeno razmišljal, zakaj sem, kjer sem, v kaj in kako verjamem in kaj je vredno v življenju. Poleg tega sem tudi ugotovil, da se z nekaterimi stvarmi ne strinjam in da jih ne morem učiti in govoriti, če meni osebno niso blizu. Gre za neka izvajanja in pravila, ki sem jih dojemal drugače kakor cerkev. Zato sem rekel, oprostite, spremenil sem se, na to gledam drugače, spoštujte mojo odločitev.
- In kako so to sprejeli?
Večinoma v redu, le skušali so me prepričati, da bi spremenil odločitev. Ampak jaz sem se odločil! Nisem hotel izgubiti samega sebe in svojega prepričanja, ker mi potem ne bi nič več ostalo.
- So vas vaši farani obsojali, ko so izvedeli za vaše dvojno življenje in za vaš izstop?
Moji farani niso nič vedeli o Karmen in Aljažu, tako ločeno sem imel zasebno življenje od duhovniškega. Ko sem se odločil za izstop, pa sem nalašč podaljšal čez božič in novo leto, da ne bi vznemirjal ljudi med prazniki. Ko sem jim povedal, da odhajam, so mi rekli, da bi mi zamerili, če bi šel v drugo faro, a ker sem šel v »zasebni sektor«, so spoštovali mojo odločitev.

Več v Jani št. 33, 18. 8. 2009 

Tekst: TINA HORVAT, foto: MATEJA JORDOVIČ POTOČNIK

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste