Ljudje

Obetavni Sašo Avsenik

Renata Ucman
15. 12. 2009, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Osemnajstletni Sašo Avsenik se s skromnostjo, z uglajenim vedenjem in nadarjenostjo mnogim zdi silno podoben svojemu slavnemu dedku Slavku Avseniku, ki je pred kratkim praznoval 80. rojstni dan. Le malokdo ve, da Sašo igra na Slavkovo štiri desetletja staro harmoniko, na nastopih v narodni noši pa nosi njegove usnjene hlače.

Osemnajstletni Sašo Avsenik se s skromnostjo, z uglajenim vedenjem in nadarjenostjo mnogim zdi silno podoben svojemu slavnemu dedku Slavku Avseniku, ki je pred kratkim praznoval 80. rojstni dan. Stari ata Saša v domačih Begunjah obišče skoraj vsak dan, in medtem ko na harmoniki preigravata večinoma že ponarodele Avsenikove melodije, na vnuka, na katerega je zelo ponosen, prenaša bogate izkušnje. Le malokdo ve, da Sašo igra na Slavkovo štiri desetletja staro harmoniko, na nastopih v narodni noši pa nosi njegove usnjene hlače.

 

S Sašem Avsenikom smo se srečali v Ljubljani, v kleti dedkove hiše. V tem prostoru s krušno pečjo in spominki so nekoč vadili legendarni Avseniki, danes pa Sašev ansambel. Na steni visi stara črno-bela fotografija Avsenikov in na njej je seveda tudi Franc Koren. Ko je Saša izvedel, da je naš fotograf Jaka Francev vnuk, je prisrčno, vznemirjeno vzkliknil: »Joj, za to posebno srečanje moram pa takoj povedati staremu atu!« Nihče drug z omenjene fotografije nima otrok oziroma vnukov, je še povedal. Za božič je dobil atovo harmoniko Potem si je spontano oprtal harmoniko in nama zaigral Golico, največkrat prirejeno skladbo na svetu. Posebej za naš pogovor in fotografiranje si je ta dan oblekel gorenjsko narodno nošo. »Na božično jutro leta 2007 me je poklical stari ata Slavko, naj pridem kar v pižami odpret prtljažnik njegovega avtomobila. Ko sem ga odprl, sem zagledal to, štiri desetletja staro Hohnerjevo harmoniko, na katero je stari ata od leta 1972 v studiu posnel vse pesmi. Podaril mi jo je in to je bilo najlepše božično darilo. Dva dni sem jo samo gledal in se vanjo noro zaljubil. Vedno sem si želel imeti staro harmoniko, ne pa novih, narejenih po tekočem traku. Ta je bila dve desetletji zaprta v eni od njegovih omar in skorajda nihče ni več vedel zanjo, drugi dve njegovi harmoniki pa sta v muzeju.« Potem je smeje se dodal: »Sicer pa imam zdajle na sebi narodno nošo treh generacij naše družine. Telovnik je očetov. Stare usnjene hlače, ki so bile narejene po naročilu, mi je podaril stari ata Slavko. Kupil jih je, ko je imel 24 let, nato jih je sam dolgo nosil na nastopih in zdaj so prav meni. Le visoki škornji so moji.« Sašo je sin Grege, najmlajšega, torej tretjega sina Slavka Avsenika. V sedemčlanski družini, ki živi v hiši za znamenito Avsenikovo gostilno v Begunjah, je prav Sašo najstarejši otrok. Ima še brata Aleša in Primoža ter sestri Natašo in Moniko. Več v Jani št. 50, 15.12.2009

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste