Ljudje

Kraljestvo paštet in klobas

Žana Kapetanović
4. 8. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odlično je, Gavrilovićevo je - je slogan, ki ga poznamo še danes, pa tudi izdelke je mogoče najti po naših trgovinah. Družina Gavrilović je edina od starih hrvaških kapitalističnih »dinastij«, ki je v samostojni Hrvaški znova prevzela svoje nekdanje posle.

Odlično je, Gavrilovićevo je – je slogan, ki ga poznamo še danes, pa tudi izdelke je mogoče najti po naših trgovinah. Družina Gavrilović je edina od starih hrvaških kapitalističnih »dinastij«, ki je v samostojni Hrvaški znova prevzela svoje nekdanje posle. Ko so se Gavrilovićevi po pol stoletja življenja v izgnanstvu vrnili v okrilje petrinjske tovarne, so znova vzeli v svoje roke poslovno tradicijo, staro tri stoletja. Alfa in omega celotnega poslovanja in premoženja je Đuro Gavrilović, Đuro mlajši, njegov sin, pa je na Hrvaškem odkupil restavracije McDonalds.

»Odlično je, Gavrilovićevo je!« je slogan, ki nas je dolga desetletja spremljal v nekdanji skupni državi in ki ni zgolj simbol ene najbolj znanih mesnih industrij, temveč tudi simbol družine, ki že osem generacij živi z mesno industrijo in ki se je iz mesteca Petrinja na Hrvaškem prebila tudi na drugo stran oceana. Mato Gavrilović je že leta 1821 zaščitil ime Gavrilović, iz klavnice in mesnice je sčasoma vse skupaj preraslo v industrijo. Ko so Gavrilovićem, ki se lahko pohvalijo s poslovno tradicijo, daljšo od treh stoletij, leta 1945 med nacionalizacijo odvzeli tovarno in njene obrate, je družina pobegnila v Avstrijo.
Begunsko življenje je bilo zaznamovano z dejstvom, da so očeta politično preganjali in da je bil obsojen na dosmrtno ječo. Pozneje so ga pomilostili, in ko se je z družino vrnil na Hrvaško, se je v Gavriloviću v Petrinji zaposlil kot svetovalec tehničnega direktorja in tam delal vse do svojega 83. leta. Vsak dan se je iz Zagreba vozil v Petrinjo s volkswagnom, tako imenovanim hroščem, ki ga je kupil z denarjem od prodaje pravice do uporabe imena Gavrilović. Danes stoji ta hrošč v vrtu vile v Novem Vinodolskem kot nadvse dragocen spomin.

Kot reče žena
Đuro Gavrilović mlajši si je po spletu okoliščin za ženo izbral Avstrijko, ki je bila v začetku devetdesetih let generalna konzulka Republike Avstrije na Reki, od koder je doma Đurova mati. Potem ko je mož kupil tovarno Gavrilović, je dala Greta odpoved in se skupaj s soprogom predala vodenju družbe. Zanimivo je, da izvira Greta iz dunajske družine, katere člani so bili več rodov mesarji. Danes drži Greta roko nad nabavo mesa za tovarno Gavrilović, kar je zagotovo najpomembnejši del tega posla. Poleg kakovosti je bistveno tudi to, da se surovine kupujejo takrat, ko so poceni, in Greta oboje zelo dobro obvlada.
Đuro Gavrilović, najbolj izpostavljeni član družine, je leta 1995 po znani akciji Vihar in osvoboditvi po hrvaški domovinski vojni končno prišel v Petrinjo in prevzel tovarno, ki jo je kupil štiri leta prej, ko je bilo podjetje v stečaju in pod okupacijo. Takrat je pravzaprav kupil svojo dediščino, o kateri zdaj nekateri pravijo, da jo je dobil prepoceni.
Tovarno je kupil kot avstrijski državljan, njegova naložba pa je veljala za tujo naložbo, zaščiteno z mednarodnimi pogodbami. Zanimivo je, da se je vsakič, ko so Đura Gavrilovića napadali in namigovali, da ni imel pravice kupiti tovarne, ob njem kot njegova zaščitnica pojavljala nemška političarka in evropska poslanka Doris Pack. Poleg tega sta mu stala ob strani tudi takratni predsednik Republike Avstrije Thomas Klestl in zunanji minister Alois Mock.

Več v Jani št.31, 3.8.2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste