Ljudje

Otroci potrebujejo priložnost!

KATJA BOŽIČ
21. 10. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mateja Jesenek, članica uprave Mercatorja, je prejšnjo sredo Pediatrični kliniki, s katero že nekaj let sodelujejo pri različnih projektih skupaj z razposajenimi lumpiji (Mercatorjevimi otroškimi liki), predala sredstva za hematoonkološki laboratorij.

Mateja Jesenek, članica uprave Mercatorja, je prejšnjo sredo Pediatrični kliniki, s katero že nekaj let sodelujejo pri različnih projektih skupaj z razposajenimi lumpiji (Mercatorjevimi otroškimi liki), predala sredstva za hematoonkološki laboratorij. To je bila poleg osrednje letne humanitarne akcije le ena od številnih Mercatorjevih humanitarnih potez; za to področje med drugim skrbi Jesenekova s svojimi sodelavci. Številne zgodbe, predvsem tiste, povezane z velikimi stiskami otrok, se je vedno močno dotaknejo, saj je tudi sama mama. Zato je najbolj zadovoljna in vesela, kadar kakšni mladi dušici spremenijo življenje oziroma dajo priložnost za nov začetek!

V Mercatorju vsako leto dobijo okoli 3000 prošenj za donacije in sponzorstvo. »Najbolj v srce segajoče so vsekakor zgodbe humanitarne narave – od ljudi v socialni stiski do raznih ustanov in združenj,« pravi Jesenekova. Vsem je nemogoče ustreči, toda nekako skušajo pomagati več kot polovici  prosilcev za pomoč. »V manjšem obsegu posameznikom pomagamo vsaj z izdelki, v večjem pa s humanitarno pomočjo preko institucij, kot so Karitas, Rdeči križ, zveza prijateljev mladine, Unicef, Beli obroč ... Oni imajo pač več informacij in poskrbijo, da dobijo donacije tisti, ki jih najbolj potrebujejo.« Poleg individualnih prošenj imajo vsako leto – že več kot deset let – osrednji humanitarni projekt, z njim so med drugim v porodnišnicah opremili porodne sobe, zvezi prijateljev mladine podelili hišo zavetja za otroke, ki jih začasno odvzamejo družini in čakajo na dodelitev v rejniško družino ali na posvojitev, novi Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so podarili sistem za magnetno resonanco, pomagali so Onkološkemu inštitutu. Lani so se odzvali na gospodarske razmere in v okviru osrednje humanitarne akcije Iz dobrih besed rastejo dobra dejanja Rdečemu križu Slovenije in Slovenski karitas prispevali blago v skupni vrednosti več kot pol milijona evrov. Letošnja osrednja humanitarna akcija Prihodnost za vse je primarno namenjena otrokom iz socialno ogroženih družin, ki se težko šolajo, saj nimajo dovolj sredstev niti za vsakodnevne potrebe. Zaradi socialne in s tem čustvene ter osebne stiske imajo mladi manj možnosti, da bi razvili svoje potenciale, dosegli želen poklic in se postavili na lastne noge. »V sodelovanju z ZPM Ljubljana Moste, društvom Beli obroč in s Sobivanjem – društvom za trajnostni razvoj smo poiskali petdeset otrok in mladostnikov, ki bodo prejemali mesečno štipendijo za končanje študija. Z naše perspektive je dostikrat nepredstavljivo, kakšne hude družinske in osebne zgodbe so to!«


Zgodbe se je dotaknejo
Kot mamica dveh otrok je zelo občutljiva za stiske, povezane z otroki. »Če otroku nihče ne omogoči enakopravnega začetka v življenju, ne bo onemogočen samo pri tem, da nečesa ne bo mogel narediti, to bo vplivalo tudi na njegovo samopodobo in odnose z vrstniki. Take stvari se me zelo dotaknejo. Mislim, da je treba vsem omogočiti približno enake začetne možnosti, da si lahko ustvarijo življenje, primerljivo z drugimi.

Več v Jani, št. 42, 19. 10. 2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste