Ljudje

V tropu ni demokracije

Katja Božič
1. 2. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Verjetno ga ni ljubitelja psov, ki si ne bi ogledal vsaj enega dela priljubljene oddaje Šepetalec psom na programu National Geographic. Šepetalec Cesar Millan obiskuje zaskrbljene lastnike psov po vsej Amerike in jim pomaga iz na videz nerešljivih zagat, v katerih so se znašli s svojimi ljubljenci.

Verjetno ga ni ljubitelja psov, ki si ne bi ogledal vsaj enega dela priljubljene oddaje Šepetalec psom na programu National Geographic. Šepetalec Cesar Millan obiskuje zaskrbljene lastnike psov po vsej Amerike in jim pomaga iz na videz nerešljivih zagat, v katerih so se znašli s svojimi ljubljenci. Šola pse, izobražuje lastnike ter z mirnostjo in samozavestjo dosega čudovite pasje preobrazbe. Z njimi se lahko pohvali tudi Alenka Spazzapan, slovenska šepetalka psom, ki je z znanjem, odločnostjo, empatijo in vztrajnostjo rešila marsikatero »pasjo težavo« ter vrnila mir v družino.

V otroštvu si je želela svojega ljubljenčka. A ker domači temu niso bili naklonjeni, si je prvega psa kupila sama pri devetnajstih letih, ko se je odselila: labradorko, takrat še precej neznano pasmo v Sloveniji. Njena prava kinološka pot pa se je začela, ko je pred devetimi leti k njej prišel mešanec Orion. Takrat  se je izobrazila za inštruktorico. Po prejeti licenci na Kinološki zvezi Slovenije je najprej delala v kinološkem društvu, potem pa je kot druga v Sloveniji registrirala podjetje za sprehajanje in oskrbo psov na domu CityDog, zadnji dve leti ima tudi svojo šolo in poligon za šolanje psov. A vse pogosteje jo kličejo na pomoč lastniki psov, ko si obupani zaradi vedenja svojih ljubljencev sami ne znajo več pomagati. 
Ne znamo postavljati meja. Kmalu je opazila, da se nekaterim psom ni mogla približati. V tuji literaturi je začela študirati psihologijo psov in kmalu je začela opažati napredek. Znanje je začela prenašati na svoje tečajnike. »Največ pa sem se učila na izkušnjah. V zadnjih petih letih sem gotovo sprehajala okoli tristo psov in videla, da moj način deluje.« Ogromno psov je bilo nervoznih. »Ne znajo se umiriti, ker jih tega ni nihče naučil.« Če lastniki, recimo, pridejo z njimi v lokale, se psi povzpenjajo po ljudeh, vseskozi zahtevajo pozornost, prosijo za hrano. Najpogostejša napaka, ki jo pri svojih ljubljencih delamo, je, da jim ne znamo postaviti meja. »Ko dobimo pasjega mladička, ga najprej samo crkljamo, božamo, pretirano hranimo in nagrajujemo s pozornostjo za neprave stvari, naša dejanja tako pripomorejo k nezaželenim oblikam pasjega vedenja. Ko je majhen, se nam zdi ljubko, da laja, nas liže, grize, skače po ljudeh. Ko odrastejo in postanejo močnejši, se vsa ta dejanja samo še stopnjujejo, saj se je pes naučil, s katerim vedenjem bo prišel do tistega, kar želi,« razlaga. »Pasja psihologija je psihologija tropa. V tropu ni demokracije, ko pride pes k nam v družino, je prišel pravzaprav v trop, kjer mu moramo postaviti pravila – odvisno pač od našega sloga življenja. Vedno svetujem, da psa najprej naučimo nekaj discipline, potem pa ga crkljajmo.«
Ko jo pokličejo ljudje, ki imajo težavo s svojim psom, zato najprej povpraša, kako družina s psom živi. »Zanima me, koliko je pes fizično aktiven, potem jih obiščem in se v živo prepričam, kako se pes v družini vede, ali jih uboga. Skupaj se nato dogovorimo za nova pravila igre, in če ljudje sledijo navodilom, sem dostikrat še sama presenečena, kako hitro se stvari spremenijo. Včasih je večletno težavo mogoče odpraviti že po enem obisku ali dveh.«

Več v Jani št.5, 1.2.2011

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste