Ljudje

Fotograf velikega srca

Jana
16. 3. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Arne Hodalič, profesor biologije, fotograf z nagrado, ki je ekvivalentna doktoratu, predavatelj na FDV pa jamar in potapljač in fotoreporter, ki s svojimi fotografijami presune.Zelo s fotografijami otrok.

Točen. Zanesljiv. Nepopustljiv v svojih prepričanjih. Skromen (pripeljal se je s starim kolesom), sočuten in razumevajoč tako pri malih stvareh (samoiniciativno je stekel k natakarici, da je stišala radio) kot pri velikih svetovnih krivicah. Objavlja v najvidnejših slovenskih in tujih revijah, razstavlja, kot fotograf sodeluje v humanitarnih akcijah z Rdečim križem in z organizacijo International Trust Fund za razminiranje, za Amnesty International je nazadnje fotografiral Rome. Borec proti krivici, enoumju, materializmu. Trdno na tleh kljub svetovnim fotografskim in fotoreporterskim uspehom, srečnega otroštva, a zaznamovane mladosti, tudi s krivicami v šoli. Upornik, ki nima otrok z razlogom, a ima otroke rad. Tisti, ki ga poznajo, mu pravijo človek velikega srca.

Po horoskopu ste rak: ti so občutljivi, opazijo vse krivice tega sveta …
Dobro se zavedam, v kakšnem raju živim – krivic ne doživljam jaz. A  jih zaznavam v okolju in dotaknejo se me. Bil sem na predavanju fotografa  Marcusa Bleasdala, ki že dvanajst let fotografira Kongo: šele ko sem poslušal njega, sem se zavedel, kako to slabo vpliva name (tudi Arne je bil v Kongu, op. a.) in da pravzaprav vse požrem: ko je pravil o svojih travmah, so bile to moje travme –  tam hodiš po mrtvih. Pospraviš nekam zadaj, a se te dotakne bolj, kot si misliš – naša podzavest je bistveno zahtevnejša, kot bi si želel.
Verjetno te stvari čistite, saj bi vas grozote, ki jih vidite in fotografirate, sicer lahko precej bolj načele?
Na zunaj se me ne dotaknejo zato, ker moram delati, a se s temi travmami težko spopadam: nočne more, slabo spanje, to je že normalno.
Ste bili kot otrok občutljivi?
Zelo, a nisem bil takšen kot zdaj. Bil sem mil otrok, občutljiv, družina je bila super, brat pa starejši in me je branil, skrbel zame – me zavijal v vato. Ko se zaveš, da življenje ni takšno, se spremeniš. Največji prelom, ki se je dogajal postopoma, v smislu, da je bilo ves čas in vsak dan slabše, brez smisla, se je zgodil z balkansko vojno. Vsak dan znova in bolj sem prepričan, da je vedno huje: človek je kuga tega planeta, nič ni tega planeta uničilo tako kot človek. Uničenje človeštva se dogaja, vrste so izumrle in tudi človek bo.
Zakaj potem vaše angažiranje, spremljanje stvari, ki človeka prizadenejo? Verjetno ne gre samo za posredovanje vašega pogleda na stiske?
Ne, zavedanje je odgovornost. Znanje in vedenje o stvareh sta odgovornost. Ne obsojam Indijke, ki ima dvajset otrok, saj ona ne ve, da se tega ne sme delati, ker ne ve, da živi še milijardo tristo Kitajcev pa ogromno Afričanov. Naša civilizacija se je preveč bliskovito namnožila, da bi lahko tako hitro spremenila plemensko miselnost in potrebo po velikem številu otrok. Pred stopetdesetimi leti ni bilo pokojnin, moral si imeti otroke, da so skrbeli zate na stare dni – danes te potrebe, vsaj v modernejši družbi, ni. In jaz se tega zavedam, zato je odgovornost na meni in ne na mami Indijki z dvajsetimi otroki. Zato posredujem to, kar vidim. Upanja ni, toda slabo bi se počutil, če tega ne bi delal, kaj šele da bi imel otroke, si kupil jahto …
Zakaj ste najbolj ponosni na to, da nimate otrok? Posinovljenca pa imate, ne?
To je v skladu z mojo teorijo, saj skrbim za ljudi, ki so že tukaj, ne za »proizvodnjo«  novih ljudi, ki bodo imeli težave. Priženil sem ga, z njim sem vso vzgojo od treh let in pol naprej – zdaj jih ima štiriindvajset.
Svojih otrok nimam zato, ker za to ni niti enega samega vzroka razen hormonskega – tega pa ne priznavam. Nobenega razloga za mi ne morete povedati razen tega, da je to fino – in ta razlog sicer razumem, ga pa ne odobravam.
Kaj pa ljubezen do otrok?
Kaj pa ima ljubezen s tem? To je sebičen razlog. Če pa bi mi rekli, da je pravi razlog imeti otroka v tem, da je na tem svetu tako lepo, da morate imeti otroka, da bo to užival, bi bil to edini pravi razlog. A ta svet ni tako lep. Tega, kar sem marsikje videl jaz, ne privoščim nobenemu!
Ampak vi ste v otroštvu doživljali lepe stvari.
In jih še vedno, a vprašajte me, ali bi se še enkrat rodil – ne bi se! Zaradi vsega življenja! Pa sem daleč od depresivca, defetista – a odločitev, da sem tu, ni moja! Nikoli še nisem bil v službi, nihče še ni bil moj šef in tudi ne bo: nihče mi ne govori, kaj naj delam; če mi nekaj ni všeč, grem (smeh). To, da sem se rodil, pa so se odločili zame drugi!
Videvate marsikaj – od Indije do ruskih otrok, ki jih šolajo za vojake, do romskih, ki ste jih fotografirali nazadnje. Kako živijo, kako vas sprejemajo?
Vedenje je, kot sem rekel, odgovornost, če veš, kako živijo drugje, boš nekaj naredil, če ne veš, boš živel, kot živiš. Indija je mizerija: ne vedo, koliko trpijo, ker ne poznajo drugega. Največji problemi, ki sem jih videl, so bili v Kolumbiji, ko so otroke iztrgali iz njihovega okolja, želeli pomagati, jih šolali, a jih kot manjšino zatirali naprej – tisto je pa bila napaka. Trpljenje je najhujše, ko veš, kako bi lahko bilo, pa nimaš možnosti. Hudo je, ko te preženejo od doma, kot je bilo v Kongu.

 

Več v Jani št. 11

Tekst: MIŠA ČERMAK, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste