Povprečna slovenska družina je že pred zadnjimi podražitvami zelo veliko potrošila za hrano. »Posebno velika rast cen je pri nas opazna pri živilih višje kakovosti in z višjo biološko vrednostjo. Torej pri ribah, zelenjavi, sadju in svežem kakovostnem mesu, ki so v dnevni prehrani nujni, če želimo varovati zdravje. Še vedno so cenejša visokoenergijska živila z manjšo biološko vrednostjo. Cenejša so tudi energijsko gosta živila, kot so homogenizirani mesni izdelki, sladka, slana in mastna živila, ki lahko vodijo v debelost. V štiričlanski družini, ki ima dva mladostnika, stroški za živila že zdaj znašajo od 40 do 45 odstotkov povprečnega družinskega proračuna, če upoštevamo, da starša prejemata dohodke v višini povprečne neto plače,« je povedala prehranska strokovnjakinja doc. dr. Cirila Hlastan Ribič z Inštituta za varovanje zdravja RS. Preden se odpravimo po nakupih, je dobro poznati načela zdravega, uravnoteženega krožnika, ki vključuje šest skupin živil: zelenjavo, sadje, žita in žitne izdelke, mleko in mlečne izdelke, meso in mesne izdelke ter maščobe. Sveže, lokalno, sezonsko! »Vedno kupujte živila z dobrim rokom trajanja in ne v akcijah, s pretečenim rokom ali tik pred iztekom uporabnosti. Domov prineseno živilo bo lahko že neuporabno za pripravo obroka. Nikoli ne kupujte živil v poškodovani embalaži, četudi so cenejša, saj ne vemo, koliko časa je ta že poškodovana,« je svetovala klinična dietetičarka Andreja Širca Čampa. »Za začetek so najboljša izbira lokalno, sezonsko pridelana živila. Kupujmo čim več osnovnih sestavin, iz katerih si sami pripravljajmo obroke, in torej ne gotovih, industrijsko pripravljenih živil. Tako prihranimo in imamo boljši nadzor nad zaužitimi sestavinami. Visoka cena živila še ni zagotovilo za kakovost! Pred odhodom v trgovino si napišimo nakupovalni seznam in se ga držimo, da ne kupujemo nepotrebnega ter prihranimo. Hkrati ne pozabimo natančno prebirati deklaracij in tabel s sestavinami,« je povedala dr. Tanja Pajk Žontar, vodja raziskav za prehrano na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave. Opozorila je, naj se izogibamo nezdravim živilom, ki na 100 gramov teže vsebujejo več kot 20 gramov maščob, več kot 1 gram sladkorja in več kot 1,5 grama soli. Zdrava živila pa vsebujejo več kot 6 gramov prehranskih vlaknin. Več v Jani, 29.marec 2011