Ljudje

Razodetja povsod!

Urška Krišelj Grubar
3. 5. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Mestnem gledališču ljubljanskem so bili minuli mesec odeti v resnico. Odlična drama Razodetja, ki jo je napisal Dušan Jovanović ter za oder priredil in izjemno režiral Janez Pipan, daje priložnost za številna spoznanja. Na primer, da bolje ne bo nikoli.

V Mestnem gledališču ljubljanskem so bili minuli mesec odeti v resnico. Odlična drama Razodetja, ki jo je napisal Dušan Jovanović ter za oder priredil in izjemno režiral Janez Pipan, daje priložnost za številna spoznanja. Na primer, da bolje ne bo nikoli. Edino, kar nas lahko drži pokonci, je vera v razodetje. Maja Šugman, Jana Zupančič in Sebastian Cavazza so trije igralci številne, a homogene odrske zasedbe, ki daje vse od sebe. Razodeli so nam nekaj življenjskih resnic, ki nam jih odkrivata drama na odru in tista, ki teče mimo.

Razodetja so večplastna zgodba. Ena plast govori o družini Svetozarja Karamazova (Sebastian Cavazza), ki se zaljubi v simpatično strojepisko Olgo (Jana Zupančič, Maja Šugman) in zato zapusti svojo prvo ženo (Bernardo Oman). S prvo ima dva otroka, z drugo enega. Njihova usoda ni rožnata. Vojna ima vedno rušilno moč in pušča trajne posledice. Travma, ki se je ena generacija ne more znebiti, se prenaša naprej. Zgodovina se ponavlja. Življenje je sestavljeno iz spominov. Bolje ne bo nikoli, a upanje umre zadnje.
»Ti si zame razodetje. Drugo razodetje v mojem življenju. Prvi je bil komunizem, drugo si ti,« reče Svetozar Olgi. Na kaj najprej pomislite ob besedi razodetje?
Sebastian:  Tako kot Svetozar ga tudi jaz večkrat doživim ob pivu, prijateljih, ob ogledu kakšne nogometne tekme. Vsak dan doživiš kakšno. Več jih je in vezana so na različna področja življenja. Zame je bilo veliko razodetje ponovno delati v Mestnem gledališču z odličnimi igralci. Z Jano prvič delam, z Majo sem že. Zgodba se me je res dotaknila. Že to je bilo veliko razodetje.
Maja: (kar dolgo razmišlja) Zame, ki sem že precej let v pokoju, je bilo razodetje to, da se me je nekdo spomnil in potegnil ven. Že to je bila velika stvar. Zelo sem vesela, da se me spominjajo, ker se to bolj redko dogaja, na žalost. Pa bi bilo fino, da bi kdaj povabili še koga iz moje generacije. Tudi mene je scenarij izjemno pretresel. Zelo sem ponosna na mlade kolege iz mestnega teatra. Zelo. So tudi 47 let mlajši od mene, ampak se imamo zelo fino. Tudi to je razodetje.
Jana: Sem malo mlajša. Za las sem ujela Jugoslavijo, a dobro vem, kaj se je takrat dogajalo. Najbrž zato, ker sem o tem veliko brala. Vsaka vloga v predstavi doživi svoje razodetje. Kaj je Olgino razodetje? Mislim, da Svetozar (se obrne k Sebastianu).
V predstavi sta zelo pristna. Človek bi pomislil, da se imata rada tudi zasebno.

Več v Jani št. 18, 3.5.2011

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste