Zgodbe

Alarm: Pomori čebel

Šimen Zupančič
3. 5. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred časom so se povsod po svetu spraševali, zakaj čebelje družine množično umirajo ravno spomladi, ko v sadovnjakih in na vrtovih opravljajo za človeštvo zelo pomembno delo - oprašujejo.

 Pred časom so se povsod po svetu spraševali, zakaj čebelje družine množično umirajo ravno spomladi, ko v sadovnjakih in na vrtovih opravljajo za človeštvo zelo pomembno delo – oprašujejo. Tudi letos ponekod po Sloveniji značilnega brenčanja tako rekoč niso slišali. Odgovor je zdaj skoraj jasen: niso kriva samo škropiva, ampak tudi strupena semena in še marsikaj drugega, za povrh pa čebele ne marajo sodobnih nenaravno križanih rastlin. Čebel ni mogoče preslepiti – ali zaradi škodljivih snovi umrejo ali pa se rastlinam izognejo, učinek pa je enak – pridelka ni. Dva čebelarska strokovnjaka smo povprašali za pojasnila in kaj sploh še lahko storimo.

»Prav mogoče je, da v nekaterih krajih pri nas ni več čebel,« ocenjuje Franc Šivic, mednarodno uveljavljeni strokovnjak za čebelarstvo, ki si prizadeva za ohranjanje naše čebelarske kulturne dediščine.
»Zgodi se, da čebele v nekem čebelnjaku umrejo in jih v okolici skoraj ni, zato cvetje ostane neoprašeno. Zelo malo čebel lahko prileti od drugod, še posebej če je vreme hladno in deževno. Takrat se zadržujejo v okolici svojega doma in letijo le kakih sto ali dvesto metrov daleč.«
Čebele še naprej umirajo. Po nekaj letih, ko se je pojav ponavljal, je bilo pričakovati, da se bo stanje umirilo. A to se ni zgodilo. Tudi letos je prišlo do številnih pomorov v Pomurju. Enaka poročila prihajajo iz Španije in Francije, kjer je pomrlo to pomlad več kot 30 odstotkov čebel.
V tem času so najpogostejši vzrok pomorov zastrupitve zaradi škropiv, kar se je v zadnjih dneh zgodilo pri nas v Pomurju. Do zastrupitev je prišlo tam, kjer so se čebele pasle na poljih oljne ogrščice, ki zdaj cvete. Podoben pojav se je zgodil na območju, kjer te poljščine ni, a so ugotovili, da so čebele verjetno letele preko meje na madžarsko stran in so se tam najbrž zastrupile, saj pestijo madžarske čebelarje enake težave.
»Kmetov ne smemo kriviti kar povprek, saj sem prepričan, da se v veliki večini zavedajo težav in upoštevajo navodila. Vedo tudi, da so čebele njihove zaveznice, in pred delom s škropivi morajo opraviti tečaje,« pravi Šivic in trdi, da nekdo, ki upošteva navodila, ne more narediti napake.
A zadostuje že manjši odstotek tistih, ki navodil o škropljenju ne upoštevajo. Med njimi so pogosto tudi vrtičkarji.
Uničujoči stres za čebele. Zaradi zastrupitev je vsa čebelja skupnost, ki deluje kot celota, oslabljena. Nabiralke odmrejo in v panjih nenadoma ni več pašnih čebel. Čebelja družina začne trpeti zaradi pomanjkanja hrane in vode, matica pa preneha zalegati. Takrat postanejo plen bolezenskih mikroorganizmov. Ti so prisotni že prej, a v normalnih okoliščinah so obvladljivi. V stresnih okoliščinah, kot je pomanjkanje hrane, pa se poruši ravnovesje in bolezenske klice napredujejo.
»Pomanjkanje hrane je za čebele največji stres. V normalnih okoliščinah, ko imajo dobro pašo, delajo čudeže. Takrat so neverjetno živahne, optimistične in na veliko gradijo,« opisuje Šivic, zato marljivih ljudi ne primerjamo s čebelami brez razloga. »Vse je v burnem razvoju. Če pa se zgodi, da nabiralke izginejo, družina odmre.«

Več v Jani št. 18, 3.5.2011

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste