Ni bilo za ledeno vino, bo pa odličen suhi jagodni izbor!


Zima je končno iztisnila nekaj nizkih temperatur, zato so vinogradniki, ki so na trtah še varovali nekaj grozdja, pohiteli s trgatvijo. Današnja delna otoplitev je nekaterim vzela upanje za ledeno trgatev, saj mora grozdje, iz katerega bi radi pridelali ledeno vino, imeti ob stiskanju vsaj 128 Oechlejevih stopinj sladkorja, to pa še ni vse: povprečne dnevne temperature morajo tri dni zapored seči od - 7 do - 5 stopinj Celzija.
Kot poročamo na lokalno.si, so davi na Sremiču nad potrgali laški rizling, iz katerega bo, kot je napovedal direktor Vinske kleti Krško Janez Živič, okrog 200 litrov sladkega soka, iz njega pa bodo donegovali suhi jagodni izbori, ki mu napovedujejo vrhunsko kakovost.

Popoldne, natančneje ob sončnem zahodu, pa so se zbrali tudi trgači v vinski gorici Knežija pod Hmeljnikom pri Karteljevem, na meji treh dolenjskih občin. Vinska klet Zajc je v svojem vinogradu do danes ohranila grozdje na 504 trtah laškega rizlinga. Ob dobri družbi so grozdje potrgali še pred mrakom iz njega pa bodo, prav tako kot krška klet, iztisnili suhi jagodni izbor.Lansko zimo so Zajčevi imeli ledeno trgatev - njihov Ledeni Zajc lepo zori in bo, v omejenih količinah, seveda, saj so ga naprešali okrog 60 litrov, na voljo nekje konec leta.
Na obeh trgatvah je sodelovala tudi nova slovenska vinska kraljica Martina Baškovič, doma iz Krške vasi, sicer članica vinogradniškega društva Gadova peč.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se