Zdravje

Odpravite nerealne ideale

M. D. / revija Bodi zdrava
24. 8. 2024, 17.00
Deli članek:

Popolna koža, popolni lasje, popolna postava – vsak dan se srečujemo s fotografijami in videoposnetki, ki prikazujejo domnevno lepa in idealna telesa. Toda vsi vemo, da je resničnost brez filtrov in lepotnih popravkov videti drugače.

dreamstime
Pretirano hujšanje ali čezmerna telesna teža – obe skrajnosti sta škodljivi za zdravje.

Kaj je pozitiven odnos do telesa

Vsak bi se moral počutiti udobno v svojem telesu in ga sprejeti takšno, kot je – to je zahteva gibanja za pozitiven odnos do telesa. Gibanje prihaja iz ZDA in je močan nasprotnik popolnega sveta, ki ga prikazujejo družbena omrežja. Na priljubljenih portalih družbenih omrežij je mogoče najti na milijone objav s ključnikom #bodypositivity. Ženske in moški se prikazujejo brez ličil, z gubami, dlakami na nogah ali pazduhah, z maščobnimi oblogami in strijami – objavljajo fotografije, na katerih so telesa videti točno taka, kot so.

Pomembno: Gibanje za pozitiven odnos do telesa je sicer postalo znano predvsem zaradi predstavnic ženskega spola, a je pomembno tudi za moške. Čeprav so še vedno zelo zadržani pri izražanju solidarnosti, tudi oni čutijo posledice zaradi lepotnih idealov.

Šest ciljev gibanja za pozitiven odnos do telesa:

  • Ljubezen do sebe oziroma samosprejemanje
  • Pogum za raznolikost
  • Vprašljivost nerealnih lepotnih idealov
  • Spodbujanje različnosti
  • Krepitev samospoštovanja
  • Boj proti diskriminaciji

Razlika med pozitivnim odnosom do telesa in sprejemanjem telesa

Kritiki kritizirajo dejstvo, da je telo še vedno v središču pozitivnega odnosa do telesa. Zahteva po brezpogojni ljubezni do samega sebe gre za mnoge tudi predaleč – navsezadnje ni nujno, da vsi brezpogojno ljubijo svoje telo in ga »slavijo«.

Tu se začne koncept nevtralnosti ali tudi sprejemanja telesa. Cilj je, da vzpostavimo nevtralen odnos do lastnega telesa in ga ne dojemamo, kot da nas opredeljuje. Poudarek je na tem, kaj telo zmore. Naše telo je namreč veliko več kot le lupina, ki jo nosimo. Je instrument, ki nam omogoča, da doživljamo svet in uresničujemo svoj polni potencial. Pripada človeku in ga moramo spoštovati – mi sami kot tudi vsi drugi.

Zdrava telesna samopodoba

Pretirano hujšanje ali čezmerna telesna teža – obe skrajnosti sta škodljivi za zdravje. Trajno škodo telesu lahko povzroči tudi čedalje večja »optimizacija« lastnega telesa s pomočjo lepotne kirurgije, pretirane telesne vadbe ali nepotrebne uporabe lepotnih izdelkov, kot je uporaba krem proti staranju pri najstnikih. Popolna telesa v svetu družbenih medijev povzročajo nezadovoljstvo s samim seboj. Dolgoročno lahko to povzroči psihološki pritisk in na koncu privede do depresije.

Zato je najpomembnejša zdrava telesna samopodoba. Če se v svojem telesu ne počutite dobro in želite izgubiti nekaj kilogramov, to seveda storite. Vsakdo, ki ima prenizko telesno težo, pa se mora zavedati, da je to dolgoročno škodljivo za njegovo zdravje. Telo nam daje opozorilne znake, kadar je nekaj narobe. Nanje morate biti pozorni in ustrezno ukrepati.

Zdrava telesna samopodoba: 6 nasvetov

Poskušajte imeti nevtralen in sproščen odnos do svojega telesa. Pri tem vam lahko pomagajo spodnje strategije:

  • Ne ustvarjajte si mnenja o ljudeh glede na njihov videz – ne o sebi ne o drugih. Telo je minljivo in se nenehno spreminja. Pomembna sta vaš značaj in vedenje.
  • Ne primerjajte se z drugimi. Vsakdo je drugačen. Vsakdo ima svoje prednosti in slabosti.
  • Obdajte se s pozitivnimi ljudmi. Družite se s prijatelji in družino ter zmanjšajte čas, ki ga posvečate družbenim omrežjem.
  • Podvomite o fotografijah in videoposnetkih na družbenih omrežjih: če veste, kako nastajajo te popolne podobe, jih lahko mirneje gledate.
  • Redno meditirajte. Meditacija lahko pozitivno vpliva na našo duševnost. Poskrbi, da se umirimo, postanemo bolj sproščeni in najdemo sebe. Meditacija prav tako pomaga pregnati negativne misli in občutke.
  • Naj vaše telo nima glavne vloge v vašem »filmu«. Telo je le en vidik našega obstoja; veliko pomembnejše je to, kar čutimo, kar nas opredeljuje in kar počnemo.

Številni mladi, med katerimi nekateri »živijo« skoraj izključno na spletu, se težko odrečejo domnevnim lepotnim idealom. Če postane psihološki pritisk prevelik, poiščite pomoč v ustreznih svetovalnih centrih ali pri svojem zdravniku. Zaradi nenehnega nezadovoljstva z lastnim telesom boste namreč nesrečni. Nevtralno dojemanje svojega telesa pa po drugi strani usmerja vašo pozornost na bistvene stvari.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste