Pomlad ponuja številne pridelke, s katerimi bo vaša prehrana po napornem zimskem obdobju lažja in prijetnejša. Nadomestite težko hrano z lažjimi hranili, ki jih seveda najdete v naravi. Recepti za obroke so preprosti, edino pravilo, ki se ga morate držati, je, da pri dieti vztrajate mesec dni, saj so po tem obdobju rezultati resnično vidni. In še za piko na i: če večerjate po 18. uri, z jedilnika raje izločite ogljikove hidrate. Če morajo biti ti prisotni, naredite tako, da se najprej odpravite ven, na daljši sprehod ali tek, po telesni dejavnosti pa si privoščite lahko večerjo. Rezultat je zagotovljen!
Navodila
Ker je pomladanska dieta res pisana in vključuje številne izdelke, nanjo ne boste gledali kot na dieto, ampak na začetek poti do zdravega načina prehranjevanja, saj boste v telo vnašali dovolj vitaminov, mineralov in življenjsko potrebnih hranil.
Za lepše jutro
Vaš dan naj se začne z limonino vodo. Takoj ko vstanete, na tešče popijte dva decilitra vode s sokom ene limone. Nato si pripravite zajtrk, kot jih predlagamo tule. Primeri: jajčna omleta iz treh beljakov in dveh rumenjakov s šparglji; pest jagodičevja; 100 gramov nesladkanega navadnega jogurta; 2,5 dekagrama nesladkanih kosmičev z majhnim jabolkom in deciliter posnetega mleka; deciliter soka iz pomaranče ali grenivke, en kos polnozrnatega peciva z 2,5 dekagrama nemastnega sira in enim paradižnikom ali 2,5 dekagrama koruznih kosmičev in 1,2 decilitra posnetega mleka ter majhna banana.
Ideje za pomladna kosila
Privoščite si polnozrnato štručko, malo konzervo tunine in dve rezini nemastnega sira. V slast vam bo šli tudi zelenjavni pire iz cvetače, morski list z žara, skleda solate in 150 gramov dolgozrnatega riža. Ali pa dve rezini polnozrnatega kruha z malo nemastnega sira, solata, pet dekagramov piščančjega mesa ter navadni jogurt. Za bolj hladne dni pa kremna juha s šparglji in deciliter mleka, zraven dva kosa polnozrnatega kruha ali rižota s šparglji. Ko jo pripravljate, stehtajte ogljikove hidrate, ki naj jih ne bo več kot 120 gramov. Igrajte se z začimbami.
Odlično kosilo je regrat z malce slanine
Dve ideji za slastno kosilo s spomladanskimi živili. Za regrat s slanino potrebujemo veliko regrata, en kuhan večji krompir, tri jajca ter slanino po okusu. Naberemo mlad regrat in ga večkrat dobro operemo ter odcedimo. Nanj narežemo še topel krompir in malo solimo. Slanino narežemo na koščke in jo prepražimo. V vročo maščobo s slanino vlijemo kis in malo pokuhamo. Prelijemo po regratu in zmešamo. Nazadnje dodamo na rezine narezana kuhana jajca. Lahko pa jih naložimo na vrh solate in prelijemo s kisom. Druga je rižota z regratovimi popki. Potrebujemo 20 dekagramov regratovih socvetnih popkov, deset dekagramov čemaževih listov, eno čebulo, tri žlice olivnega olja, 20 dekagramov riža arborio, sedem decilitrov kokošje juhe, pet dekagramov naribanega parmezana, sol in sveže mlet poper. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo oprane regratove popke ter oprane in sesekljane čemaževe liste. Vse skupaj malo popražimo, dodamo riž, še malo popražimo ter zalijemo s kokošjo juho. Dušimo, da riž vpije vso tekočino, ga odstavimo, po potrebi solimo in popopramo ter na koncu vmešamo še malce naribanega parmezana.