Po mnenju nekaterih nutricistov in svetovalcev za hrano velja kokosovo maslo za enega najprijaznejših pripomočkov pri pripravi okusnih in zdravih jedi. Kokosovo maslo oziroma olje pripravljajo iz kokosa, ki velja za enega najbolj zdravih sadežev na svetu. Vsebuje torej številne zdravju koristne snovi.
Lahko prebavljivo in pospešuje presnovo
Preden kupite kokosovo maslo, preverite, kako je pridelano oziroma ali je ekološke pridelave. Pomembno je, da je hladno stiskano, saj le tako ohrani koristne snovi iz kokosa. Med temi so predvsem minerali, ki jih telesu pogosto primanjkuje. Kokosovo maslo vsebuje tudi lavrinsko kislino, ki krepi imunski sistem. Je lahko prebavljivo in v primerjavi z drugimi vrstami maščob ne redi. Dokazano blagodejno deluje na prebavo. Pospešuje presnovo in izgorevanje maščob. Primerno je tudi za tiste, ki imajo težave s povišanim holesterolom, raven slabega holesterola celo znižuje.
Zaveznik pri sladkorni bolezni
Kokosovo maslo je primerno za sladkorne bolnike. Uživanje kokosovega masla namreč pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, saj telo pri prebavi ne potrebuje toliko encimov kot pri drugih vrstah maščob, kar pomeni, da ima trebušna slinavka manj dela s presnovo, celicam pa lahko energijo dostavlja brez inzulinskih posrednikov.
Zdrave kosti in lepi zobje
Redno uživanje kokosovega masla bo telo dobro oskrbelo s kalcijem, ki ga je pogosto premalo. Zadostna raven kalcija pripomore k ohranjanju lepih in zdravih zob, preprečuje zobno gnilobo. Kalcij je izjemno pomemben tudi za zdravje kosti, zato uživanje kokosovega masla še toliko bolj priporočajo ljudem, ki bijejo boj z osteoporozo. Poleg tega kokosovo olje odlično vpliva na nivo energije in telesu hitro povrne izgubljeno vitalnost.
Hitro pripravljene presne kokosove kroglice
Ta recept od vas ne bo zahteval posebnih veščin in znanja, a velja sladica za okusno in zdravo. Pripravijo pa jo lahko tudi vaši najmlajši.
Sestavine: skodelica kakava v prahu (lahko grenkega), skodelica naribane čokolade (70 % kakava), pol skodelice mleka, skodelica kokosovega masla, sesekljani lešniki, sesekljani mandlji, pol skodelice medu, kokosova moka.
Priprava: V večji skledi dobro zmešajte kakav, čokolado, mleko in kokosovo maslo, da nastane homogena zmes. Nato postopno začnite dodajati lešnike in mandlje ter na koncu dodajte še med. Najbolje bo, če boste gnetli ročno, saj se bo tako čokolada primerno raztopila. Nastala bo gosta masa, ki jo oblikujete v kroglice, nato pa jih povaljate v kokosovi moki.