Propadanje zobne sklenine

Tudi vas zabolijo zobje, ko zagrizete v sladoled?

Mojca Kopriva
21. 8. 2022, 10.38
Deli članek:

Nemalo ljudi ima težave z nadpovprečno občutljivimi zobmi. Med drugim to pomeni povečano občutljivost na temperaturne spremembe.

Dreamstime
Lizanje sladoleda zna marsikomu z občutljivimi zobje predstavljati pravo težavo.

Tako se lahko denimo užitek ob sladoledu hitro spremeni v zelo neprijeten zobobol. Znanstveniki pa menijo, da so končno odkrili natančen vzrok za tovrstne težave. Ekipa raziskovalcev, ki jo je vodila profesorica Katharina Zimmermann, je svoje ugotovitve pred kratkim objavila v reviji Science Advances. Znanstveniki so določili celice v zobeh, ki so posebej občutljive na temperaturne spremembe oziroma na zelo nizke temperature. Te celice naj bi bile posredne sprožilke zobobolov, ki sledijo lizanju sladoleda ali pitju hladnih napitkov, povezane pa naj bi bile tudi z začasnim občutkom »blokade možganov«, ki se včasih pojavi ob uživanju zelo hladnih pijač ali jedi. Tovrstne težave so še posebej pogoste pri ljudeh, katerih zobje niso v najboljšem stanju. Propadanje zobne sklenine namreč pomeni, da so omenjene celice precej bolj izpostavljene oziroma da se lažje vzpostavi povezava med njimi in bolečinskimi centri.

 EUGENOL

je snov, ki jo najdemo v olju klinčkov oziroma nageljnovih žbic. Prav omenjeno olje se zaradi eugenola pogosto uporablja kot naravna pomoč za lajšanje zobobola.

Propadanje zobne sklenine

Odkritje raziskovalcev z nürnberške univerze bi lahko spodbudilo iskanje zdravljenja, namenjenega ljudem, ki praktično ne morejo uživati hladnih jedi in napitkov, saj so njihovi zobje preprosto preveč občutljivi. Če vemo, katero molekulo natančno je treba napasti, je namreč pot do ustreznega zdravljenja po navadi precej kratka. Tarčna molekula tu je TRPC5 v odontoblastu, torej v celicah, ki tvorijo vmesni sloj med mehko notranjo pulpo in trdimi zunanjimi sloji zoba. Najpomembnejša zunanja sloja sta seveda sklenina in dentin oziroma zobovina. Sklenina je neobčutljiva na bolečino oziroma dražljaje, kar pa ne velja za dentin. Ta je povezan s pulpo v notranjosti zoba, kjer so tudi živčne celice. Propadanje zoba se seveda po navadi začne s propadanjem zobne sklenine, kar pomeni, da postane dentin nenadoma precej bolj izpostavljen. Posledično lahko dražljaji, kot je na primer temperaturna sprememba, sprožijo zelo hud zobobol, čeprav morda v preteklosti niste imeli težav s pretirano občutljivostjo zob.

Tovrstne težave so še posebej pogoste pri ljudeh, katerih zobje niso v najboljšem stanju. Propadanje zobne sklenine namreč pomeni, da so omenjene celice precej bolj izpostavljene oziroma da se lažje vzpostavi povezava med njimi in bolečinskimi centri.

Blokada kanalov molekule TRPC5 – začasna rešitev

Raziskovalci menijo, da bi se lahko rešitev skrivala v sintezi snovi, ki bi blokirala TRPC5. Ta snov bi se lahko nato uporabila za izdelavo žvečilnih gumijev in podobnih izdelkov, namenjenih ljudem, ki se spopadajo z zelo občutljivimi zobmi. Snov, ki lahko vsaj deloma blokira delovanje molekul TRPC5 oziroma kanalov, po katerih potuje ta molekula, sicer že obstaja. Najdemo jo namreč v olju klinčkov oziroma nageljnovih žbic. Gre za snov, imenovano eugenol. Zagotovo ni naključje, da se prav omenjeno olje pogosto uporablja kot naravna pomoč za lajšanje zobobolov. Ekipa pod vodstvom profesorice Katharine Zimmermann se zaveda, da gre pri tovrstnem spopadanju z občutljivostjo zob zgolj za površinsko blaženje posledic, ne pa za spopadanje z globljimi vzroki.

Odpraviti je treba vzrok težav

Čeprav je lahko blokada kanalov molekule TRPC5 zelo koristna za tiste, ki težko uživajo v sladoledu in podobnih dobrotah, saj se bojijo zobobola, se je treba vprašati, zakaj se je ta težava sploh pojavila. Zelo izrazita občutljivost zob je lahko povezana z dejavniki, na katere nimamo neposrednega vpliva, a gre pogosto tudi za posledico neustreznih navad. Tako je nujno, da ustavite morebitno propadanje zoba – ne le zato, ker boste posledično poleti lažje uživali v sladoledu, ampak ker si lahko s tem prihranite ogromno drugih težav.

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču