DEPRESIJA

Sključena drža, večopravilnost ter jeza načenjajo vaše duševno zdravje

Mojca Kopriva
19. 3. 2022, 20.00
Deli članek:

Kadar se vam zdi, da se duševno slabo počutite povsem brez tehtnega vzroka, se zavedajte, da vzrok vedno obstaja, morda ga le na prvi pogled ne prepoznate ali se celo skriva v banalnih stvareh, na katere niti ne pomislite.

Dreamstime
Odpravimo vsakodnevne navade, ki vodijo v brezvoljnost in nezadovoljstvo.

Na videz povsem nedolžne vsakodnevne navade lahko škodujejo duševnemu zdravju, ne da bi se tega zavedali, in posledica je denimo, da ste ves čas depresivni, brezvoljni in nesrečni. Katere so te navade, ki močno ogrožajo duševno zdravje?

HOJA IN DRŽA 

Sliši se neverjetno, a je res: drža lahko vpliva na počutje, kažejo izsledki študije, objavljene v zborniku Journal of behavior therapy and experimental psychiatry (reviji za vedenjsko terapijo in eksperimentalno psihiatrijo). Tisti, ki jim je bilo v študiji naročeno, naj hodijo sključeno, brez pretiranega gibanja rok, so čez dan izkusili več slabe volje kot tisti, ki so hodili pokončno in bolj poskočno. Prav tako so sključeni hodci od dneva odnesli pretirano negativne spomine, medtem ko so pokončni hodci ostali bolje razpoloženi.

LAHKOTNO ŽIVLJENJE 

Vaš dan je navadno toliko slab, kolikor mu dovolite. Če pustite, da vas vsaka, še tako drobna malenkost spravi iz tira in v slabo voljo, je to znak, da morate življenje jemati lahkotneje in vsaj malenkostim ne pustiti, da iz vas naredijo negativne ljudi. Če se na poti v službo spotaknete, se temu raje nasmehnite, namesto da bi vam bilo zato še ves dan nerodno in bi bili slabe volje. V resnici sploh ne gre za pomembno stvar, ki bi vam morala uničiti ves dan (ali celo več življenja).

TRENUTKI BREZ TELEFONA 

Ne zdržite brez telefona ali drugih sodobnih elektronskih naprav? Če smo ves čas na telefonu, smo ves čas čezmerno stimulirani. Ko telefon odložimo, se nas zato poloti občutek dolgočasja, ker je resnično življenje nekoliko počasnejše. A je zato bogatejše. Odvisnost od čezmerne stimulacije lahko hitro pripelje do občutka brezvoljnosti in depresije, kadar nismo stimulirani, prav tako nas oropa še kako pomembnega časa zase.

SAMOTA ZDRAVI

Za nekatere ljudi je to najhujši občutek na svetu – biti sam. A biti sam ne pomeni biti osamljen. Pomeni imeti čas zase in resnično biti to, kar sem, pa čeprav samo deset minut v dnevu, ko sedim ob kavi in prebiram najljubšo revijo. Kadar nimamo dovolj časa zase in za biti samosvoji, se začne v nas naseljevati depresija, zato je pomembno, da si redno vzamemo čas, ki je namenjen samo nam.

VEČ OPRAVIL HKRATI 

Saj veste, kosilo jeste pred službenim računalnikom, med večernim filmom brskate po spletu, hkrati se v klepetalnici pogovarjate z več ljudmi … Čeprav imate morda občutek, da ste tako veliko učinkovitejši, se v resnici motite. Že res, da postorite več stvari hkrati, a nobene zares učinkovito, zato se sčasoma, ko odkrijete napake in pomanjkljivosti, počutite nezadostne, neučinkovite in nesposobne, kar pa seveda rado vodi v depresijo. Ker se nobeni stvari ali osebi res popolnoma ne posvetite, imate prav tako lahko občutek, da v ničemer zares ne uživate in nimate nobenih pravih prijateljev. Bodite počasni, temeljiti in predvsem počnite samo eno stvar naenkrat.

OBSEDENO FOTOGRAFIRANJE 

V dobi Instagrama, Snapchata in Facebooka si seveda ne znamo predstavljati dneva brez enega samega fotografskega trenutka, a vendarle študije kažejo, da lahko postanemo precej depresivni, če življenje živimo pretežno skozi fotografski objektiv. Če namreč nekaj fotografiramo, si pozneje, ko te fotografije gledamo, težje v spomin prikličemo izvirni trenutek, kot smo ga doživeli, v nasprotju s takrat, ko trenutek preprosto doživljamo takega, kot je, brez tančice fotografskega objektiva. Če trenutke torej dejansko doživljamo, ne zgolj fotografiramo, bomo od njih odnesli več pozitivnih izkušenj in spominov, ki nam bodo pozneje koristili tudi v težkih, depresivnih časih. Fotografiranje dejansko življenje oropa te čarobnosti.

OSEBNI POGOVOR 

Tu smo morda ženske na boljšem, a vendarle so sodobni časi iz vseh nas naredili veliko manj zgovorne ljudi. To pa zato, ker vse več časa namenimo pošiljanju SMS-sporočil, elektronskih sporočil, klepetu in podobnim navideznim oblikam komunikacije, vse manj pa se dejansko pogovarjamo. Po telefonu ali iz oči v oči. Čeprav tudi pri teh oblikah komuniciranja na neki način komuniciramo, smo prikrajšani za resnično čustveno izkušnjo, ki smo je deležni, kadar se z nekom v živo pogovorimo in so pri komunikaciji prisotni še drugi dejavniki neverbalne komunikacije. Pogovori v živo sprožajo čustvene odzive in angažiranost, kar ustvarja veliko večjo povezanost z ljudmi. Komunikacija prek medijev pa nam razen gore podatkov ne da ničesar več od občutka osamljenosti med tisoči in več »prijatelji«.

STRUPENO RAZMERJE

Mnogo psihologov pripoveduje o ljudeh, ki jih mučita tesnobnost ali depresija, ki ju ne znajo pripisati ničemur, a se sčasoma prek terapij izkaže, da njihova duševna stiska izhaja iz neugodnega razmerja, v katerem vztrajajo, ne vedoč, da je strupeno. Partnerji v takšnih razmerjih nam dajejo občutek nesposobnosti, nezadostnosti in delujejo sebično, kar močno načne našo samozavest, a se pogosto tega niti ne zavedamo, ker si bodisi težave nočemo priznati, ker nočemo ostati sami, bodisi smo pod vtisom stereotipov o spolnih vlogah prepričani, da je naš odnos povsem normalen.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste