Zelišča in trave lahko uporabljamo za mazila, olja, obkladke, tinkture, iz njih pa najpogosteje pripravljamo čaje – lahko iz le ene sestavine ali pa iz mešanice različnih zdravilnih rastlin. Napitki iz vrtnih in travniških zelišč niso le osvežilni, ampak tudi blagodejno delujejo na naše telo in pomagajo lajšati veliko prehladnih obolenj kot tudi nekatere druge tegobe. Obenem pomirjajo, sproščajo, razstrupljajo in povečujejo odpornost. Predstavljamo vam najpogosteje uporabljena zelišča, ki imajo ob zdravilnih učinkih tudi to prednost, da jih boste našli na bližnjem travniku ali domačem vrtu.
Materina dušica
Materino dušico oziroma timijan so kot razkužilo in sredstvo za balzamiranje uporabljali že stari Egipčani. Doma je povsod, tako v Evropi kot tudi v Aziji, njena uporaba pa je razširjena tudi v kulinariki. Nabiramo jo od začetka aprila pa do začetka zime. Primerni so neoleseneli deli, tako cvetovi kot listi. Sušimo jo v senčnem, suhem in čistem prostoru, nato jo shranimo v posodo, ki dobro tesni. Razkužuje dihalne poti, pomirja kašelj, uspava, krepi živce in pomirja, pospešuje potenje in prebavo ter sprošča krče. Čaj je koristen pri motnjah v ledvicah in mehurju, pomaga pa tudi ženskam z nerednimi menstruacijami. Nikakor ne smemo pozabiti na blagodejni učinek, ki ga ima čaj materine dušice na zdravljenje pljučnice, obolelih bronhijev in pri gnojenju pljuč. Ko smo prehlajeni, si lahko pripravimo tudi kopel, da sprostimo dihalne poti, pomaga pa tudi pri oslabelosti in revmi.
Rman
Za rman starejši ljudje pravijo, da zdravi vse. Spada med najstarejše rastline, ki se uporabljajo v medicini. Najdemo ga na travnikih, ob robovih njiv, ob poteh, na nasipih in še kje. Je trajnica. Nabiramo ga lahko maja ali junija ter v avgustu in septembru, ko ponovno zacveti. Sušimo ga na prostem, na senčnem in suhem prostoru, razprostrtega v tankem sloju. Rman je po učinkih primerljiv s kamilico, sicer pa je zaradi vsebnosti eteričnih olj primeren za sproščanje krčev, deluje protivnetno in preprečuje nastanek klic. V obliki čaja ga uporabljamo proti želodčnim težavam, ki se pojavljajo v obliki krčev. Vino, skuhano iz rmana, se za pitje priporoča ljudem s pomanjkanjem apetita. Čaj zdravi tudi dihala in je primeren za inhalacije, zdravi pa tudi okvaro srčne mišice. Pitje čaja izboljšuje tudi odpornost proti prehodnim boleznim. Ugodno deluje na sečila, spodbuja delovanje ledvic in ustavlja notranje krvavitve. Deluje tudi proti nespečnosti in visokemu tlaku ter pomaga pri vnetnih obolenjih kože.
Kopriva
Ali ste vedeli?
Koprivo lahko uporabite za zatrtje vrtnih škodljivcev ali gnojenje. Če jo želite uporabiti proti listnim škodljivcem, jo za en dan namočite v vodo. Če boste rastlino v vodo namočili za tri dni, pa jo lahko uporabite kot gnojilo.
Koprivo najdemo povsod, ob cesti, v gozdu, na travniku. Poznana je po tem, da »speče,« zaradi tega učinka pa je že od nekdaj povezana z različnimi vražami. Užitni in uporabni so vsi njeni deli. Za čaj uporabimo posušene liste. Z njim hitro in učinkovito preženemo spomladansko utrujenost, pomaga pa tudi pri presnovi in splošnem počutju, pospešuje odvajanje seča ter blaži bolečine v prebavilih in izločalih. Deluje čistilno in razstrupljevalno, lajša revmatične težave ter simptome senenega nahoda in astme. Nabiramo jo skozi vse leto. Za čaj jo sušimo na prostem, na senčnem prostoru, če jo želimo uporabiti kot prilogo k jedem, uporabimo svežo. Priprava je enaka kot pri špinači. Lahko jo uporabite tudi za zatrtje vrtnih škodljivcev ali gnojenje. Če jo želite uporabiti proti listnim škodljivcem, jo za en dan namočite v vodo. S pripravkom nato poškropite napadene rastline. Če boste rastlino v vodo namočili za tri dni, jo lahko uporabite kot gnojilo za vrt in balkonske rože. S pripravkom previdno, zalivajte le zemljo in ne rastlin, saj ožge liste.