Škodujejo prav vsem telesnim sistemom. S svojo nenadzorovano oksidacijo povzročajo nastajanje škodljivih stranskih produktov in prostih radikalov, ki reagirajo z vitalnimi deli celic, se nanje prilepijo, jim spremenijo strukturo in onemogočajo pravilno delovanje.
youtube
Lahko zavirajo razvoj možganov pri otrocih, pospešijo alzheimerjevo in parkinsonovo bolezen pa tudi multiplo sklerozo in epilepsijo.
V tem procesu se kisik ne porablja optimalno, zato je izkoristek energije slabši, kar celice sčasoma izčrpa in nazadnje propadejo. Posledice opisanega procesa na celični ravni se na našem zdravju odražajo s celo paleto motenj in bolezni.
• Hormonsko neravnovesje: nenasičene maščobne kisline zavirajo delovanje žleze ščitnice in slabšajo dovzetnost tkiv za ščitnične hormone, zato se zniža bazalni metabolizem, organi in tkiva pa delujejo slabše; zviša se raven holesterola v krvi.
youtube
Lahko zvišajo raven holesterola v krvi.
• Slabše delovanje imunskega sistema: nenasičene maščobne kisline uničujejo bele krvne celice, zato je telo bolj dovzetno za okužbe.