V tem procesu se kisik ne porablja optimalno, zato je izkoristek energije slabši, kar celice sčasoma izčrpa in nazadnje propadejo. Posledice opisanega procesa na celični ravni se na našem zdravju odražajo s celo paleto motenj in bolezni.
• Hormonsko neravnovesje: nenasičene maščobne kisline zavirajo delovanje žleze ščitnice in slabšajo dovzetnost tkiv za ščitnične hormone, zato se zniža bazalni metabolizem, organi in tkiva pa delujejo slabše; zviša se raven holesterola v krvi.
• Slabše delovanje imunskega sistema: nenasičene maščobne kisline uničujejo bele krvne celice, zato je telo bolj dovzetno za okužbe.
• Nastanek in razvoj rakastih obolenj: z oksidacijo teh maščob nastajajo prosti radikali, ki so eden glavnih vzrokov nastanka rakavih obolenj.
• Bolezni srca in žilja: zavirajo delovanje encimov, ki razgrajujejo krvne strdke in obloge v žilah, kar povzroča poapnenje žil in bolezni srca.
• Staranje in pojav starostnih peg: skupaj s težkimi kovinami se kopičijo v podkožnem tkivu.
• Degenerativne bolezni možganov: kopičijo se v možganih, okvarijo živčne celice in zavirajo prenos signalov med njimi.
• Debelost: zavirajo presnovo in povzročajo, da se ogljikovi hidrati pretvarjajo v maščobe, namesto da bi se porabili za tvorbo energije.